Malgrat aposta per la creació d'una comunitat energètica

31/07/2023 - 10:00

 El consistori treballa des de fa mesos en la redacció de l'Agenda 2030 i la millora de l'eficiència energètica és una de les accions més destacades. 

Una comunitat energètica és una entitat legal on els ciutadans, empreses i administració local s’uneixen, com a usuaris finals d’energia, per a cooperar en la generació, la distribució del consum, l’emmagatzematge, el subministrament, l’agregació d’energia de fonts renovables o oferir eficiència energètica i servei de gestió de la demanda. 

L'Ajuntament vol crear una comunitat energètica que inclogui la zona industrial de Can Patalina -on el consistori malgratenc té diverses dependències-, l'escola pública Marià Cubí i Soler i el complex esportiu MES Malgrat, així com tots els habitatges del municipi. L'actuació preveu incloure tant el sector públic com el privat, amb les demandes diferents d'energia i amb els diversos hàbits de consum. 

Per posar en funcionament la comunitat energètica cal definir el marc legal que tindrà, i a més, es posaran en marxa tallers de cocreació i governança amb reunions periòdiques de seguiment amb els agents implicats en el projecte. L'objectiu és posar en comú els interessos de l'administració local amb el de les indústries, comerços i famílies que formaran part de la comunitat. 


L'Ajuntament ja ha contractat una empresa d'enginyeria especialitzada per posar en funcionament la comunitat energètica. 


Per millorar l'eficiència energètica, el consistori malgratenc opta per la creació d'una comunitat energètica com a eina clau per fer realitat l'empoderament ciutadà al sector energètic. Es tracta de fer un pas endavant per a la descentralització i la democratització del sector de l'energia.

 


 

Municipis: 
MaresmeMalgrat de Mar

Relacionats

Article

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i l'Institut Ramon Turró participen aquest curs en el "Projecte 50/50" d'estalvi energètic en els centres educatius.

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article

Reptes i resultats a les comarques de Girona

Butlletí