Una web permet descobrir les substàncies nocives que hi ha amagades a casa

26/01/2004 - 00:00
Un aparell de televisió o unes cortines contenen una munió de productes químics. Tot i que alguns d'aquests components són potencialment perillosos per al cos, hi ha poca informació científica sobre la seva influència en els humans, fet que s'agreuja amb una legislació molt variable arreu del món i que, en el cas europeu, conté grans llacunes. A hores d'ara, la Unió Europea discuteix el programa de registre, evaluació i control de substàncies químiques (REACH), que pretén millorar la informació de l'usuari sobre l'ús d'aquestes substàncies en bens de consum general. Inicialment, el programa havia despertat moltes esperances, però a hores d'ara genera sòlids dubtes en sectors contraposats. El món empresarial tem que l'estratègia s'acabi traduint en una limitació de la competitivitat -ja que obligarà a fer més proves abans de donar per bo un producte i incrementarà la informació per al consumidor en l'etiqueta-, mentre que les organitzacions ecologistes i de consumidors volen una major duresa i, sobretot, que no hi hagi 'rebaixes' en el llistat de substàncies. I és que, de fet, la discussió es troba, en bona part, en la determinació de quines de les 100.000 substàncies químiques han de passar pel REACH. Mentre no es concreta el perfil final del REACH, l'Oficina Europea de les Associacions de Consumidors ha posat en marxa una completa i atractiva web que resumeix les substàncies químiques nocives que es poden trobar, habitualment, en les cases europees. A través d'una interfície molt atractiva i clara, adreçada a un públic no expert, els visitants poden recórrer una casa tipus de forma virtual i anar descobrint, un a un, quins són aquests productes. El nom de la web, chemical-cocktail, té un cert to irònic, ja que fa referència a un cocktail químic, però comunica molt bé la transcendència d'aquesta realitat massa temps oblidada. El que és interessant de la web és que s'ha combinat molt bé la descripció dels elements perillosos amb consells pràctics per evitar el consum d'aquests materials. Caldrà esperar, però, que en un termini breu de temps, s'abordi la traducció al català o castella d'aquesta pàgina, que per ara només es pot consultar en anglès i francès. Finalment, els consumidors europeus recomanen la compra de productes amb l'eco etiqueta, un llistat dels quals podreu trobar en aquesta adreça. Més informació sobre la directiva REACH a Sostenible.
I en aquests enllaços: Esborrany de la directiva. La posició dels principals actors. El punt de vista de la indústria. Pàgina que recull les intervencions que els diferents afectats van fer el juny de 2001 al Parlament Europeu. Direcció General d'Empreses de la Comissió Europea. Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. Llistat en català de substàncies perilloses.

Relacionats

Article
Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí