Un any després: la devastació del tsunami

27/12/2005 - 00:00
Un any després dels terribles efectes del terratremol que va tenir l'epicentre a tocar de les costes de Sumatra, les conseqüències del tsunami que va generar són encara patides per milers de persones. El tsunami va deixar més de 220.000 morts; va acabar amb milers de cases i d'explotacions econòmiques... tot perjudicant greument l'ecosistema de la zona. Un any després, està clar que queda molta feina a fer. Un apunt per a pensar: un estudi promoguit per la IUCN mostra com els efectes de la destrucció en la costa on s'ha mantingut la vegetació de manglar van ser molt més lleus que allà on s'havia destruït aquest sistema autòcton per a promoure, a tocar de mar, habitatge i instal·lacions turístiques diverses. Caldrà que se'n prengui bona nota.
Les aportacions de les administracions públiques catalanes al sudest asiàtic després del pas del tsunami arriben als 1.695.000 euros, 30.000 dels quals provenen de l'Ajuntament de Barcelona. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ha aportat 617.073 euros i d'aquests, l'ACCD n'ha gastat 500.000, segons ha informat l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Els recursos en cooperació i reconstrucció que s'han destinat a la zona afectada sumen 11.000 milions de dòlars. No obstant, les Nacions Unides han advertit que les condicions de vida de les persones afectades encara no es poden comparar amb les que tenien abans del tsunami.


Relacionats

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí