Argentona implanta un nou model de pagament de la taxa d'escombraries

Amb la Taxa Justa, el municipi vol fer més equitatiu el sistema i, a la vegada, obtenir millors resultats en el reciclatge
Font: Aj. Argentona
19/10/2009 - 00:00


El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a redaccio@sostenible.es

A Argentona, quan l'any 2004 només es reciclava el 15% dels residus, es va implantar el sistema de recollida porta per porta (PaP) de les fraccions orgànica i rebuig. En els quatre anys següents, les xifres de reciclatge van augmentar fins al 52%. Va ser el desembre de 2008 quan, amb una població a la ratlla dels 12.000 habitants, la recollida selectiva PaP va ampliar-se també a les fraccions paper-cartró i envasos, de manera que, a la via pública, només hi van quedar -i actualment s'hi mantenen-, els contenidors de recollida de vidre. De llavors ençà, segons informa el consistori, el percentatge de recollida selectiva ha arribat enguany al 63%, dada molt superior a la mitjana catalana, que és del 34%.

Avui dia, el sistema de recollida PaP cobreix diversos nuclis urbans i disseminats del municipi, i arriba a més del 75% de la població, si bé s'està treballant per implicar a tots els domicilis properament. El model PaP és determinant en els resultats de recollida selectiva, ja que el percentatge de recollida selectiva de la zona PaP és, de mitjana, del 75%, xifra que es redueix en afegir-s'hi els resultats d'aquell sector del municipi on el model PaP encara no està implantat. Per això, en conjunt, el percentatge de recollida selectiva a Argentona és del 63%.

Més i millor
No obstant això, els domicilis argentonins que fan esforços per reciclar no reben cap incentiu, perquè la taxa d'escombraries no ofereix un tracte equitatiu als ciutadans. En altres paraules: els domicilis que produeixen més residus paguen el mateix que els que en generen pocs. Així doncs, per fer la taxa d'escombraries més justa, la regidoria de Sostenibilitat d'Argentona ha apostat per un nou model de pagament, que ja ha donat resultats satisfactoris als països europeus on s'aplica. Aquest nou model de pagament, al qual s'anomena col·loquialment Taxa Justa, a banda d'oferir un tracte més just, permet aconseguir nivells de reciclatge molt superiors i, fins i tot, afavoreix la reducció de la quantitat de residus produïda.

El sistema de Taxa Justa s'implantarà a Argentona en període de prova el proper 22 d'octubre, en una primera fase. A partir de l'1 de gener de 2010 quedarà implantat de manera definitiva, tant en l'àmbit domèstic com en el comercial. En aquesta primera fase, el canvi afectarà les zones on ja funciona el sistema de recollida PaP, és a dir, el nucli urbà i el veïnat de Madà.

Com funciona la Taxa Justa?
Segons l'ajuntament, el funcionament és molt senzill perquè, en realitat, el sistema de recollida és el mateix que l'actual PaP; l'única cosa que variarà serà la forma de pagament de la taxa d'escombraries. Fins ara, tothom pagava les escombraries en un únic rebut anual. A partir d'ara, amb la Taxa Justa, l'import es dividirà en dues parts:

-Una part fixa, de pagament anual, a través d'un rebut, i que es reduïrà substancialment, fins a aproximadament 95 euros/any.

-Una part variable, que es pagarà a través de la compra de bosses especials per al rebuig i per als envasos. La bossa de rebuig, de 17 litres i de color vermell, valdrà uns 0,65 euros/unitat i la bossa pels envasos, de 35 litres i de color groc, valdrà uns 0,35 euros/unitat. L'ús d'aquestes bosses especials serà obligatori, i les bosses incorrectes NO es recolliran.

En definitiva, es pretén aplicar el principi de "qui contamina paga", tot reconeixent l'esforç que fan els ciutadans que realitzen adequadament la recollida selectiva. Segons el consistori, fent bé el procés moltes famílies veuran reduïda la taxa d'escombraries. Per exemple:

a) una família que tregui 1 bossa de rebuig i 2 bosses d'envasos a la setmana, pagarà aproximadament 165 euros l'any;
b) una família que tregui 5 bosses de rebuig a la setmana, pagarà aproximadament 264 euros l'any, però...
c) la família que faci una bona recollida selectiva i tregui 1 bossa de rebuig cada 2 setmanes, i 1 bossa d'envasos a la setmana, pagarà aproximadament 130 euros l'any, un import inferior als 151 euros l'any actuals.

Més informació sobre la Taxa Justa d'Argentona: http://www.argentona.cat/index.php?mod=Noticies&id=551  

--
També a Sostenible.cat...
El municipí mallorquí d'Esporles va endegar un sistema basat en el mateix principi el gener de 2009, amb molt bons resultats

Municipis: 
MaresmeArgentona
AdjuntMida
Image icon taxa-justa.jpg13.65 KB

Relacionats

Article

S’apliquen mesures correctives i preventives a les dues sales on s’han detectat nivells superiors al de referència: un soterrani del Complex Esportiu i un despatx del Casal de Gent Gran Can Mandri.

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i l'Institut Ramon Turró participen aquest curs en el "Projecte 50/50" d'estalvi energètic en els centres educatius.

Butlletí