25/11/2002 - 00:00
Ha passat una dècada des que es va celebrar el primer CONAMA, quin balanç fa dels congressos celebrats?
En les cinc edicions del Congrés Nacional del Medi Ambient celebrades fins ara s'ha tractat, i així serà també en la que estem ultimant, tota la problemàtica ambiental en diverses activitats com ara sessions plenàries, grups de treball, comunicacions, taules rodones, etcètera. A més, s'han fet diagnòstics encertats i s'han presentat una sèrie de recomanacions i propostes. El Congrés Nacional del Medi ambient és, sens dubte, el millor baròmetre i catalitzador d'idees i propostes tècniques per millorar el medi ambient.
Quins avenços hi ha hagut en matèria mediambiental durant aquest període?
L'avenç més gran que hem observat a Espanya ha estat la progressiva conscienciació, respecte i compromís de la ciutadania envers el medi ambient, la qual cosa, juntament amb l'assumpció de normatives mediambientals per part de les empreses, ha situat la societat espanyola en una posició de privilegi, de poder ser capdavanters, tant europeus com mundials, en la matèria. Tot això no sols redundarà en favor del medi ambient, sinó que a més podria suposar un gran impuls per al desenvolupament d'indústries de serveis mediambientals, fet que serà altament positiu per a la creació de riquesa i llocs de treball. No obstant això, una part, certament cada dia més petita, de responsables empresarials i institucionals no ha assumit encara aquesta tendència imparable cap a un compromís amb el medi ambient.
El nombre d'empreses privades que participen en aquesta edició del CONAMA és més gran que en congressos anteriors, com valora aquesta circumstància?
Efectivament, la participació d'empreses en aquesta edició ha augmentat considerablement, cosa que indica, d'una banda, aquesta major conscienciació per part de la societat, que lògicament concerneix el món empresarial i, de l'altra, que aquest món veu en el desenvolupament del Congrés oportunitats no només de compartir coneixements i pràctiques més adequats des del punt de vista ambiental, sinó també oportunitats de negoci. A més, dins el Congrés hi ha previstes dues sessions plenàries sobre sostenibilitat de l'empresa com un compromís més integral.
Les agendes 21 locals s'estan implantant en la majoria dels municipis però continua havent-hi una gran polèmica a l'hora d'aplicar-les. Quina opinió té sobre això?
En l'última edició del Congrés es va tractar, d'una forma molt activa, tot allò que té relació amb la implantació de les agendes 21 locals. En el VI CONAMA s'estudiaran els avenços, les dificultats per al desenvolupament i la implantació de les polítiques i els acords que comporta l'agenda 21. A més, es debatran altres aspectes com les dificultats per aconseguir una participació social i els problemes de la col·laboració ciutadana. Tanmateix, tot això no ha de deslliur a l'avenç indiscutible que s'ha anat aconseguint durant els últims anys a Espanya.
Quina importància té l'administració local pel que fa al medi ambient?
Edició rere edició s'ha incrementat el protagonisme de les entitats locals al Congrés, el que suposa un major protagonisme dels ens locals en el medi ambient. A més, la proposta del Govern és anar incrementant les competències de les ciutats i, per tant, un cert protagonisme d'aquestes, que no deixa de ser lògic ja que es troben més a prop dels problemes dels ciutadans.
Fa uns mesos es va celebrar la Cimera per al Desenvolupament Sostenible, que va reunir a Johannesburg els principals responsables mundials del medi ambient, quina presència tindrà aquest esdeveniment en el VI CONAMA?
Les propostes, els acords i els compromisos de la Cimera impregnaran els debats del VI CONAMA. A més, s'ha previst que les institucions més representatives en l'àmbit mundial facin un balanç dels resultats obtinguts a Johannesburg durant el Congrés.
Com valora el paper que ha exercit la Comunitat Internacional després de la Cimera de Medi Ambient i Desenvolupament de Rio de Janeiro de 1992?
La Cimera de Rio va assumir una sèrie de compromisos com, per exemple, aprovar la declaració amb l'anomenat Programa d'acció - Programa 21, el conveni sobre biodiversitat i el conveni de canvi climàtic. A més, es va establir el conveni sobre lluita contra la desertificació. Durant aquests deu anys s'ha avançat en un camí ple de dificultats cap a la ratificació del protocol de Kyoto i la implantació i pràctica dels convenis acordats.
Una part de la societat, la més compromesa amb el medi ambient, considera que durant aquests deu anys no s'ha avançat prou en aquests compromisos i que s'ha perdut una oportunitat, tal com s'ha constatat a Johannesburg. No obstant això, hi ha una percepció més acusada de l'absoluta necessitat de comprometre's més activament amb el medi ambient en el futur, sobretot per part dels països desenvolupats. I és que la majoria de les dades i de la informació ambiental disponible han indicat que hi ha una alerta vermella que no podem negligir.
L'Ajuntament de Barcelona ha ideat el Pla de millora energètica per tal de poder limitar, en el futur, l'excessiu consum d'energia. De quina manera es tractarà l'energia en el Congrés?
En primer lloc, cal felicitar l'Ajuntament de Barcelona per aquesta iniciativa que demostra el seu compromís mediambiental i que pot ser un exemple a seguir per altres corporacions. La problemàtica energètica en relació amb el medi ambient serà una línia bàsica en el VI CONAMA. En aquest sentit, s'editarà un monogràfic de la revista Física y Sociedadt, dedicat expressament a l'energia, el qual serà presentat en el Congrés. El debat energètic, que serà intens i probablement polèmic, reflectirà que la irrupció de les energies renovables serà una fita en el CONAMA. Altres aspectes com el de l'edificació sostenible, l'estalvi energètic i les auditories energètiques seran qüestions rellevants a considerar.
En el marc del VI CONAMA es tractaran temes que s'han repetit durant totes les edicions, com la gestió de residus o la problemàtica de l'aigua, però, quines seran les principals novetats?
La gestió de residus de tota mena continua sent un problema de gran importància a Espanya. A través de les diferents normatives i programes s'ha anat avançant, en ocasions amb grans dificultats, per a la implantació de plantes de tractament. Al CONAMA, la gestió de residus es tractarà a través de grups de treball i d'una àmplia jornada tècnica, on sens dubte es reflectiran els avenços i els dèficits existents. En relació amb l'aigua, la importància de la qual ha quedat íntimament reflectida a Johannesburg, en aquesta edició s'intentarà abordar-la a través d'una jornada tècnica i altres activitats.
Quant a les novetats d'aquesta sisena edició, m'agradaria destacar la publicació d'un llibre que recollirà experiències en educació ambiental, edificació sostenible, inspecció ambiental -d'una manera certament nova-, així com els últims avenços i potencialitats de les energies renovables a través de 200 comunicacions tècniques.
També m'agradaria destacar un dels temes clau, el desenvolupament sostenible, que es tractarà en les sessions plenàries enfocat cap a estratègies de desenvolupament sostenible, així com l'acte de cloenda, en el qual s'ha previst llançar propostes de diverses entitats en relació amb el compromís d'implantar estratègies de desenvolupament sostenible.
Adjunt | Mida |
---|---|
Gonzalo Echagüe, president del Congrés. | 22.84 KB |