El WorldWatch troba pistes positives en el precari estat del món però reclama més voluntat política

14/01/2003 - 00:00
Per una banda, les energies renovables estan a l'alça, i així mateix el reciclatge. La Humanitat, a més, sembla que cada vegada sàpiga respondre amb més rapidesa i rigor a les amenaces ambientals, tot i que no sempre hi hagi la voluntat política necessària. Aquestes són tres de les conclusions positives definides pels analistes del WorldWatch Institute i que han aportat en en l'edició d'aquest any del popular i prestigiós Estat del Món. Tanmateix, el panorama pintat per l'institut nord-americà és més aviat negre, tal i com es mostra en la major part de la publicació, que es pot adquirir en la web de l'institut i que d'aquí a uns pocs mesos tindrà traducció en català gràcies a Centre Unesco de Catalunya. Tan negre com, l'actualitat mana, les restes del fuel que omplen la costa de Galícia. Les previsions sobre el canvi climàtic són ben pessimistes (el gel polar, per exemple, s'ha reduït més del doble des del 1988) i i l'extinció d'espècies és realment alarmant (en els últims 200 anys, per exemple, s'han extingit 103 espècies). La pobresa, per una altra banda, afecta de ple una cinquena part de la població mundial (que viu amb menys d'un euro al dia) i 320 milions de persones viuen en països on no tenen prous terres de cultiu per garantir la seva alimentació i han de confiar en les importacions. L'escassedat d'aigua és un altre problema que perviu en aquest 2003, l'any, precisament, que l'ONU ha dedicat a aquesta problemàtica, que afecta més de 500 milions de persones que viuen en regions amb sequera crònica. Per si no n'hi hagués prou, i que consti que això és només una selecció de moltes altres qüestions, un 30 per cent dels boscos que sobreviuen al món estan fragmentats o degradats, i es talen a un ritme de 50.000 milles quadrades l'any. Aquest panorama tan negre, però, es compensa amb algunes tendències que conviden a un cert optimisme, tot i que, no cal dir-ho, és aviat per llençar segons quines campanes al vol. El desenvolupament creixent de les noves tecnologies associades amb les energies renovables és una notícia positiva, tot i que no sempre -veiem el trist cas de Kyoto- la voluntat política hi acompanyi. El sector de la mineria -que consumeix el 10 per cent de l'energia mundial i amenaça un 40% de boscos sense explotar-, per una altra banda, decau sensiblement i, segons les previsions del WorldWatch, podria ser substituïda per la reutilització i el reciclatge. El barraquisme present en moltes ciutats es consolida, malauradament, però en canvi les poblacions d'aquests espais tan degradats comença a organitzar-se i, el que és més important, a ser escoltada. El mateix Institut ens proposa una ràpida mirada al món amb aquests titulars destacats: Per patir:
- La malària costa 7.000 vides al dia. - L'extinció d'ocells és 50 vegades més ràpida que la natural. - Els nivells del mar podrien crèixer 27 cm per al 2010. - Les noves tecnologies pesqueres ajuden a localitzar i a millorar l'explotació de les reserves pesqueres. S'amenaça doncs la supervivència.
Per esperançar-nos:
- Les poblacions s'han estabilizat a Europa i a la major part del sudoest d'Àsia. - L'agricultura sostenible és a Europa i a bona part del sudest asiàtic el sector de més creixment de l'economia agrícola mundial. - La capacitat de generar electricictat fotovoltaica s'incremnta en un 30% l'any durant els últims cinc, contra l'1% dels combustibles fòssils. - La producció de CFC va caure en un 81% en la dècada dels 90.

Relacionats

Butlletí