La desigualtat cada vegada portarà més guerres, segons el Worldwatch

25/05/2003 - 00:00
La pobresa i les desigualtats entre rics i pobres, que han crescut espectacularment en les últimes dècades, són les amenaces més grans per a l'estabilitat social a llarg termini, segons el nou informe Vital Signs, que edita cada any el Worldwatch Institute, i que, com és habitual, el Centre Unesco de Catalunya tradueix al català. Concretament, la versió en aquesta llengua d'aquesta influent publicació es presentarà el 4 de juny pròxim amb una conferència de Michael Renner sobre Recursos Naturals i Conflictes Armats. Segons les dades del prestigiós institut nordamericà, l'economia ha crescut set vegades des de 1950, però la desigualtat d'ingressos per càpita entre els 20 països més rics i els 20 més pobres s'ha multiplicat per catorze. Segons la institució, el fracàs mundial en la reducció de la pobresa contribueix a crear terrorisme i guerres, i a multiplicar les malalties contagioses. Entre els indicadors apuntats destaquen:
> Les malalties infeccioses maten cada any el doble de persones que el càncer. > Més d'un 25% de les 50 últimes guerres i conflictes armats estudiats han tingut a veure amb el control de recursos naturals. > La font d'energia que més ràpid s'exté és l'eòlica. El creixement entre el 1998 i el 2002 ha estat del 33 per cent. > Els Estats Units tenen només el 5 per cent de la població mundial. Tanmateix, fan servir un 26% del petroli, un 25 per cent del carbó i un 27 per cent del gas natural. > El 82% dels fumadors del món viuen en els països desenvolupats. > El cultiu de drogues, especialment de marihuana, coca i opi, ha augmentat espectacularment a partir de la dècada dels 80, i ha constituït la base econòmica de moltes famílies. > A més a més, dels 12 milions de refugiats que apareixen a les llistes "oficials", n'hi ha 50 milions més de damnificats per la construcció de preses, per sequeres o inundacions.
Són, com es veu, titulars dispersos, entre molts que la informació continguda en el volum permetria elaborar, però que demostren, un cop més, les feridores desigualtats que continuen caracteritzant el nostre món.

Relacionats

Butlletí