El passeig de Gràcia és l'Eix sense Cotxes a Barcelona, durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible

16/09/2003 - 00:00
La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible té lloc a Barcelona -tot i que la major part de municipis catalans adherits la fan del 22 al 28 de setembre- fins al 22 de setembre, emmarcada en les festes de la Mercè 2003. L'objectiu, com sempre, és fer reflexionar els ciutadans i les ciutadanes sobre l'ús del vehicle privat d'una manera racional i sobre la possibilitat de moure's a peu o amb transport públic per reduir el consum energètic i evitar la contaminació. Cada dia de la setmana es dedica a un tema específic, a l'entorn del qual s'organitzen un seguit d'activitats lúdiques.
> Dimarts és el Dia de la Seguretat Viària; > Dimecres, el Dia de l'Accessibilitat, en què el doctor José Antonio Juncá pronunciarà la conferència "El transport accessible com a model de mobilitat sostenible" al Col·legi d'Enginyers Industrials; > Dijous, el Dia del Vianant; > Divendres el tema central és la bicicleta; en aquest sentit, s'habilitarà un punt de préstec de bicicletes a la plaça de Catalunya de 10 a 21 h, on també tindrà lloc una gran bicicletada a les 19 h per demanar "Més espai i més segur per a les bicicletes". > Dissabte s'inaugurarà un nou carril bici a l'avinguda de Xile, al districte de les Corts; > Diumenge és el Dia de la Mobilitat Sostenible, i s'instal·larà una exposició sobre aquest tema al passeig de Gràcia, entre la Gran Via i la plaça de Catalunya, el punt neuràlgic de la celebració, rebatejat com a Eix sense Cotxes. > Finalment, dilluns 22 és el Dia del Transport Públic i el Dia Europeu sense Cotxes: es presentaran els autobusos d'hidrogen de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) al Palau de Pedralbes i es durà a terme el II Concurs Fotogràfic "A peu per la meva ciutat".
L'anomenat Eix sense Cotxes s'ha pensat perquè durant dos dies es pugui gaudir del passeig de Gràcia fins a la Rambla en un entorn menys sorollós i més net, ja que s'hi tallarà el trànsit durant les hores diürnes. De totes maneres, i ha diferència de les altres ocasions, aquesta vegada l'Ajuntament ha decidit reduir el nombre de carrers tallats, un fet que ha estat criticat per algunes entitats, com ara la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Aquesta entitat considera que això exemplifica un 'descafeïnament' de les activitats. L'Ajuntament de Barcelona estudia tancar al trànsit el passeig durant tota la primavera vinent, informa La Malla. Ho acabarà de decidir en funció dels resultats del Dia sense Cotxes i també de la resposta que obtingui la iniciativa per part de les entitats cíviques de la ciutat i de les autoritats de transport. Imma Mayol ha fet aquest anunci en la presentació del Dia Europeu sense Cotxes i de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que a Barcelona coincideixen parcialment amb la celebració de les festes de la Mercè.

Relacionats

Butlletí