El Sender de la Via Augusta comença a ser realitat, a l'Alt Empordà

24/10/2003 - 00:00
Dins del programa europeu 'Les Vies Romanes al Mediterrani' (INTERREG IIIB-Medoc), i en el qual hi participen un total de 13 regions europees, diumenge, 26 d'octubre es començarà a senyalitzar el traçat del Sender de la Via Augusta, amb un recorregut de 696 quilòmetres. Un recorregut extensíssim, per tant, dividit en 38 etapes diferents i en les quals el ciutadà podrà gaudir dels valors ecològics, històrics i de turisme ambiental prop de l'antic traçat de la Via Augusta romana. El Sender de la Via Augusta és un itinerari practicable a peu, en bicicleta o a cavall durant tot l'any que es completa amb una organització en etapes. La senyalització comença, però, en un dels extrems del sender per la seva singularitat natural, patrimonial i històrica: el Coll de Panissars. En els pròxims mesos la senyalització anirà avançant al llarg de la geografia catalana.
En motiu de l'inici d'aquesta actuació s'ha organitzat una caminada popular pel diumenge 26 d'octubre. L'itinerari per on transcorre forma part de l'etapa XXIV (Pont de Molins- La Jonquera). Aquesta era la darrera etapa que es feia a Catalunya si s'anava de Cadis a Roma (com indicaven els vasos apol.linars) o a la primera si es feia el camí a la inversa. En aquest punt fronterer hi ha el punt de divisió entre aquest camí anomenat Via Domitia a França i Via Augusta a Catalunya, segons informen els organitzadors.
Es podria dir que el sender és el projecte eco-turístic més gran de Catalunya, ja que comporta una forta implantació territorial. La proposta de recorregut presentada pel Departament de Medi Ambient travessa 134 municipis i 16 comarques diferents: L'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Gironès, el Maresme, el Montsià, el Pla de l'Estany, la Ribera d'Ebre, la Selva, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. El Departament de Medi Ambient ha definit un itinerari que, respectant el context geogràfic de la via original, és de nova creació però en alguns trams coincideix amb el traçat original o hi discorre pròxim. Les distàncies de les diferents etapes van des del 8.5km fins al 30 amb un total de 696 km que transcorren per les planes de la depressió prelitoral. Gairebé tota la Via Agusta transcorre a Catalunya per sota dels 400 metres d'altitud i es caracteritza també pel seu escàs pendent. La singularitat de la nova oferta senderista ve donada pels monuments o museus relacionats amb l'època romana, així com altres recursos culturals i espais d'interès natural o paisatgístic que el caminant trobarà al seu pas. Per cada una de les 38 etapes del recorregut s'ha elaborat una fitxa que conté l'itinerari i els elements que cal destacar del patrimoni natural i arqueològic que aniran senyalitzats amb una sèrie de fites. En la mateixa fitxa hi apareix un mapa amb el traçat de l'etapa on es destaquen els elements d'interès. També s'hi ha realitzat el perfil de la ruta i el càlcul del temps aproximat per realitzar el recorregut a peu o en bicicleta. En cada etapa hi consta un apartat amb informació de les adreces i telèfons dels diferents transports públics per accedir al punt d'inici o final de l'etapa, telèfons de centres d'informació, consells comarcals i d'altres serveis com poden ser càmpings, restaurants o hotels. Una mica d'història La Via Augusta aprofitava en la major part del seu recorregut un veritable corredor natural. De fet, l'emperador August va aprofitar vies ja existents que va reformar i millorar, donant el nom definitiu a l'itinerari. De la mateixa manera, les diferents generacions van anar afegint les seves millores sobre la via fins avui. La conseqüència d'aquesta evolució ha estat, d'una banda, la progressiva eliminació de testimonis corresponents al traçat original i, d'altra, la inaccessibilitat per circular a peu d'una part important del camí antic, avui ocupat per vies d'ús exclusiu del trànsit rodat. Això fa impossible que l'itinerari coincideixi amb el traçat original de la via.

Relacionats

Butlletí