17/03/2004 - 00:00
El canvi climàtic està passant, el protocol de Kyoto és un sistema eficient i enginyiós per afrontar el canvi climàtic, la lluita contra aquest fenòmen pot oferir oportunitats a les empreses i hi ha solucions reals per afrontar-lo que només tindran efecte mitjançant el consens de tots els sectors implicats. Aquestes són les quatre idees centrals del discurs que la comissiària europea de Medi Ambient, Margot Wallström va fer el passat 11 de març en la clausura d'una cimera econòmica que, amb el lema 'Cap a una economia menys dependent del carbó', va tenir lloc a Brussel·les, Bèlgica.
Wallström va mostrar els seus arguments amb força, i més en un moment en què a la negativa rotunda dels EUA a signar el protocol, s'hi ha afegit l'ambigüitat militant de la Federació Russa i les posicions tèbies dels governs espanyols i italians que fa uns dies van fer pressió per aigualir, per sort, sense èxit, els compromisos europeus vers el canvi climàtic. En un moment en què, els grups d'interessos empresarials semblen estar particularment recelosos del que determina el protocol, Wallström va preguntar-se: quines evidències científiques necessitem més? Seguidament, va recordar que el segle XX ha estat el més calurós del mil·lenni, tot recordant, de passada, el passat estiu, que va deixar una corrua de morts arreu del continent i enormes pèrdues econòmiques.
La comissària reconeix el paper de lideratge -per exemple plantejant la voluntat d'aplicar polítiques de càstig sobre el consum- que està jugant la Unió Europea, però subratlla que no està sola en aquesta lluita. Més de 120 països han ratificat el protocol a hores d'ara. També va remarcar que és clau implicar en el procés de Kyoto països en vies de desenvolupament, com ara la Xina, amb importants expectatives de creixement. La promoció de les energies renovables és un factor clau. La Conferència que tindrà lloc a Bonn, aquest mateix any, serà bàsica, segons ella, per encaminar aquest procés.