31/03/2004 - 00:00
El nou govern de la Generalitat de Catalunya ha marcat, inesperadament, la cinquena Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que aplega prop de 200 ajuntaments de Catalunya, i que ha tingut lloc, dimarts, 30 de març, a Mataró. La nova 'conjuctura política' -així s'hi han referit molts- obre moltes expectatives en una plataforma municipalista que fins ara havia actuat amb la indiferència de la Generalitat i l'Estat, tal i com ha remarcat la nova presidenta, diputada de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona Núria Buenaventura. Prova d'aquest moment més dolç -'dolç per al municipalisme i per a la sostenibilitat', ha remarcat el president sortint, Antoni Fogué- és que el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà hagi clòs l'assemblea. Un fet impensable en l'anterior trobada. En l'Assemblea s'ha aprovat la Declaració de Mataró, sobre consum responsable.
En la reunió, un centenar llarg de representants municipals, entre ells alguns alcaldes i molts regidors i tècnics, han aprovat la nova presidència -que assumeix el repte de portar l'acció a l'agenda, segons ha subratllat Buenaventura- i l'ampliació de les vicepresidències -de dues a sis-, que s'ha pensat amb l'ànim de representar millor les principals forces polítiques en l'ens. Així doncs, ara hi ha representants el PSC, ICV, ERC i Convergència i Unió. La Xarxa, que avui representa el 75 per cent dels habitants de Catalunya, també vol ser, per tant, un referent amb ànim de consens polític.
La Xarxa vol incidir aquest any en la transversalització de la sostenibilitat local: és a dir, que els criteris ambientals s'han d'aplicar en la planificació urbanística i en el disseny de la fiscalitat. Per aconseguir-ho, continuaran, tot i que reforçats, els grups de treball i reflexió en els quals participen els Ajuntaments, i la secretaria tècnica, que correspon al servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, continuarà potenciant eines com la revista Sostenible, el sistema d'indicadors municipals així com d'altres publicacions, com l'exitosa agenda ambiental, que aquest any ja tindran 65.000 escolars del país.
La Xarxa, que desenvolupa igualment una regular tasca de relacions internacionals que aquest any es veurà incrementada amb la celebració de la Conferència Aalborg + 10, a Dinamarca, es planteja el curs que comença amb noves línies de treball damunt la taula. Entre aquestes, destaca especialment el Consum Responsable, que és una de les prioritats aprovades. Precisament, l'assemblea ha donat la conformitat al que es vol fer conèixer com a Declaració de Mataró, un document que porta per títol 'Consumir bé sense fer malbé'. La declaració aprovada requereix als signants que apliquin polítiques de compra verda i que assagin fórmules fiscals per contribuir, des dels mateixos ajuntaments, a un consum més raonable, que és com dir, un consum més sostenible. Dimecres, Sostenible us oferirà íntegrament el document original, en el qual s'ha basat la declaració, obra del catedràtic Enric Tello.
Els altres grups aprovats són els de soroll i mobilitat sostenible -una de les primeres feines del qual és contribuir al repensament del Dia sense Cotxes-, el de nova cultura de l'aigua -ben oportú- i els ja existents sobre energia i residus. Respecte aquest darrer, en l'Assemblea s'ha aprovat la creació d'un subgrup, a proposta de Sant Vicenç de Montalt, de compostatgè casolà.
El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà ha fet l'esperada intervenció final, tan intensa com apressada -havia de ser a Barcelona en menys d'una hora per signar un conveni amb el conseller de Medi d'Aragó que estableix la col·laboració en la gestió d'indrets com ara l'Aiguabarreig-. Milà ha volgut reconèixer el paper del món municipal en l'extensió de les agendes 21 i ha avançat que la Generalitat vol emprendre el repte de fer un nou pas en aquesta direcció, mitjançant un Programa de Foment de la Sostenibilitat Local. Aquest programa, encara pendent de pressupost, tindria per objectiu l'impuls de polítiques de planificació integral sobre el territori, i s'adreçaria a entitats supramunicipals -tipus consells comarcals o altres associacions de municipis.També ha avançat que el seu Departament pensa 'anar a totes' amb la qüestió dels residus i de l'aigua. 'La solidaritat amb l'Ebre no només es demostra anant a una manifestació' -ha advertit- sinó fent un consum responsable de l'aigua a casa nostra'.
Abans del conseller, Josep Enric Llebot, coordinador de l'Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, ha fet una aclaridora conferència.
Adjunt | Mida |
---|---|
Buenaventura i Milà. Foto: O.L. | 21.74 KB |
Intervenció de Llebot. Foto: O.L. | 18.76 KB |