19/04/2004 - 00:00
L'Ecoparc de la Mediterrània, situat a Sant Adrià de Besòs, està relacionat amb el projecte del Fòrum 2004, ja que es construeix dins el recinte en el mateix període de temps que el gruix de les obres d'aquest gran esdeveniment internacional, però el seu impuls n'és del tot independent. La seva creació l'estableix el Programa Metropolità de Gestió de Residus i és el tercer dels ecoparcs (després del de Barcelona i Montcada) que entrarà en servei. Ho farà, concretament, l'any 2005, tot i que el gruix de l'obra civil ja està pràcticament enllestida a hores d'ara. L'ecoparc està situat al costat de la central de valorització de residus -la incineradora-, amagat sota d'un turó, a tocar del parc del Nord.
L'equipament, un complex que combina en un mateix recinte diverses instal·lacions per valoritzar deixalles, tindrà una capacitat de tractament de 260.000 tones l'any. Les deixalles que no puguin ser aprofitades com a matèria biodegradable o com a materials reciclables seran destinades a la planta de valorització energètica, és a dir, que seran incinerades a la central d'incineració.
La incineració, entesa en aquest cas com una última solució final, és més eficient que no pas abans i tracta menys material, ja que que cada vegada els tractaments previs són més eficaços. És per això que, malgrat tenir encara alguns efectes ambientals negatius, es pot dir que s'ha guanyat eficiència.
S'ha de valorar, igualment, que una part significativa dels 100 Gwh d'energia continguda en els 229.360 tones de residus sòlids urbans que s'incineren cada any a Sant Adrià s'aprofitarà ara per a un sistema de climatització central (del qual parlarem en un pròxim capítol) que s'aplicarà al 'territori fòrum'.
La inversió prevista és de 54.075.908 euros. Els elements que formaran l'Ecoparc, que ocupa una superfície de 11.000 m2, són una deixalleria, una planta de triatge amb un sistema de classificació mecànica i una planta de metanització per a la producció de biogàs a partir de la matèria orgànica. El bioigas produït es farà servir per a motors de cogeneració. L'energia tèrmica, així com una part de l'electricitat generada, s'utilitzen a la mateixa planta. L'excedent electric resultant (11.250.000 kWk/any) es subministrarà a la xarxa elèctrica.
És interessant apuntar, per últim, que, com en el cas de la depuradora, s'ha invertit també en un sistema de prevenció d'olors. L'emplaçament urbà de l'ecoparc, molt a prop d'una zona de gran dinamisme ciutadà, així ho recomanava.
Previsió de la sèrie: consulta aquí.
Enllaços:
Previsió de la sèrie: consulta aquí.
Enllaços:
Fòrum de les Cultures 2004: www.barcelona2004.org. Ajuntament de Barcelona: www.bcn.es. BR: www.bcnregional.com/. Infraestructures de Llevant: www.bcn.es/infrastructuresll/. ERF, Gestió i Comunicació Ambiental / Estudi Ramon Folch: www.erf.es Institut Cerdà: www.icerda.es/.Consulta aquí el glossari elaborat especialment per aquesta sèrie.