05/07/2004 - 00:00
Els criteris de sostenibilitat els trobem al Fòrum com a escenari -el territori i els edificis i equipaments que en formen part- i com a continguts -sigui en la temàtica d'algun dels diàlegs, les exposicions, o en la gestió ambiental-.
Els criteris de gestió ambiental, segons explica l'organització, s'han aplicat des de bon començament i s'han tingut en compte en el disseny i la preparació de les activitats, i en les fases d'operació i desmuntatge. La dificultat d'aquest procés no és menor, tenint en compte que l'esdeveniment, a més d'inèdit i atípic, serà temporal i multitudinari.
Residus: l'alimentació, la clau
El sector de l'alimentació és el gran generador de residus, sigui en el procés d'elaboració dels plats i begudes que es serviran, sigui en el seu mateix consum.
Les cuines tractaran amb aliments pràcticament nets -fet que permet reduir els residus orgànics al recinte- i a totes les cuines es farà la separació de residus per fraccions: olis de cuina usats, vidre, fracció orgànica..., i rebuig, que seguiran els correctes sistemes de recollida selectiva i tractament.
Pel que fa als envasos, s'intentarà evitar l'hàbit de consum d'envasos d'usar i llençar. Els serveis d'alimentació es faran en vaixella de ceràmica i coberts metàl·lics reutilitzables. També es promourà l'ús del got reutilitzable amb consigna (0,5 euros), com el que s'utilitza en moltes festes majors. Les begudes i els refrescos se serviran a pressió i a granel, majoritàriament
La instal·lació de 125 fonts d'aigua al recinte permetrà fer ús del got Fòrum reutilitzable i beure gratuïtament aigua fresca i aigua natural.
A tot el recinte hi ha diversos punts amb contenidors per a la recollida selectiva de fraccions: vidre, paper, envasos i embalatges, matèria orgànica i cada 50 metres, papereres per al rebuig. També dins les botigues, els magatzems, les àrees d'assaig i descans, les oficines... es disposarà de contenidors per a la recollida selectiva dels diferents tipus de fraccions: tòners, cartró, fusta...
El funcionament d'una deixalleria interna servirà per dipositar separadament els residus voluminosos i els residus especials, piles, bombetes..., generats per les activitats de la mateixa organització. A l'àrea de transferència i d'emmagatzematge, el sistema de distribució de mercaderies en roll-on permetrà minimitzar els residus al recinte.
El desmuntatge de les instal·lacions i infraestructures al final del Fòrum es farà mitjançant processos que permetin reaprofitar i/o reciclar tot el que no és de lloguer.
L'aigua, un bé escàs
La neteja viària del Fòrum, i també el reg de zones enjardinades, parteix de la reutilització de les aigües freàtiques o subterrànies, i l'aprofitament d'aquest bé escàs i limitat allibera recursos hídrics per al consum domèstic.
L'estalvi del consum d'aigua potable passa també per dotar de dispositius de reducció d'aigua les aixetes dels lavabos i les dutxes, de doble pulsació, i de dipòsits o cisternes de capacitat reduïda els lavabos.
L'energia, al més neta possible
De l'impuls de les energies renovables, principalment amb la construcció de la planta fotovoltaica; i de l'aprofitament del vapor d'aigua per a la climatització del recinte mitjançant el sistema de districte, n'hem parlat en diferents capítols de la sèrie.
Cal dir, a més que el doble sostre de la Haima facilita l'aïllament tèrmic d'aquest gran espai i evita la instal·lació d'aparells de refrigeració d'elevat consum d'energia.
Amb la recollida selectiva d'olis de fregir usats a les cuines dels diferents establiments d'alimentació del Fòrum, s'elabora biodièsel, combustible per a l'automoció. Els petits trens interiors al recinte circularan amb aquest tipus de carburant BDP10, per contribuir a la disminució d'emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera. Alguns dels maquinaris (compressors, generadors, aparells de neteja...) funcionenamb aquest tipus de combustible.
La flota de vehicles del Fòrum està constituïda per petites motocicletes i cotxes elèctrics no contaminants, juntament amb el parc exterior de vehicles híbrids, amb motor mixt elèctric i de benzina. La potenciació de l'ús de la bicicleta i del transport públic col·lectiu contribuiran a minimitzar l'impacte ambiental derivat de la combustió de carburants. També fora del recinte circularan algunes unitats d'autobusos públics amb pila d'hidrogen.
Mínim impacte dels materials
A les parades dels mercats i mostres d'artesania es trobaran productes que són o estan manufacturats amb matèries naturals (cànem, bambú...), amb materials reciclats o són productes ecològics procedents de conreus de l'agricultura biològica.
A les botigues del Fòrum les bosses per a la compra són compostables, fetes de midó de blat de moro en substitució de les habituals de polietilè, un derivat del petroli. A més, aquestes «bosses samarreta» són reutilitzables, útils per ficar-hi la brossa orgànica, com ara les restes de fruita, verdures, peix, carn..., i compostables com adob per a la terra.
La majoria d'edicions i publicacions (mapes, guies, fullets...) estan elaborades amb paper reciclat 100% i totalment lliure de clor (TFC) i el paper d'oficina compleix les mateixes condicions d'homologació.
Els obsequis promocionals han estat produïts a partir de matèries primeres renovables (fusta, llavors...), materials reciclats (cautxú, vidre...) o biodegradables (mater-bi).
Les escenografies de la majoria de produccions artístiques, llogades o pròpies, també incorporen criteris ambientals en l'adopció del compromís de reutilització de vestuaris i attrezzos, la seva confecció a partir del reciclatge o bé la reconversió d'elements fabricats a base de materials reciclats.
A les activitats dels tallers i jocs, s'ha tingut especial cura en la composició dels materials emprats, potenciant les matèries primeres renovables (fang, pigments naturals...), la reutilització d'estocs excedents de fabricacions defectuoses, defugint els productes especials, tòxics i perillosos. Els esprais per al taller de grafit compleixen la normativa ambiental sobre CFC.
La Haima, construcció efímera i central de la Plaça té la cobertura de cotó i està construïda amb materials totalment lliures de PVC. Amb el mateix criteri de selecció, les xarxes subterrànies de canalització i conducció d'aigües estan exemptes de PVC o derivats. La contaminació derivada del tractament i la incineració de PVC, a tot el món, està reconeguda com a molt elevada.
Les exposicions i moltes construccions efímeres del recinte han estat sotmeses a auditories ambientals per reduir tots els seus impactes.
En l'adquisició de materials i productes, com en la prestació de serveis, s'ha valorat positivament aquells que oferien garanties ambientals, complint amb l'atorgament de distintiu de qualitat o certificació ambiental i prioritzant el lloguer per davant la compra.
Equips de medi ambient
El programa de gestió ambiental ha previst la creació d'uns equips de medi ambient que comprovaran el compliment de les instruccions de recollida selectiva, l'efectivitat de les mesures preventives aplicades i les dificultats que puguin sorgir en el funcionament diari, per tal de facilitar i millorar l'eficiència ambiental de l'operació. Aquest seguiment es durà a terme mitjançant l'acord establert entre el Fòrum i la Universitat Autònoma de Barcelona - Universitat Politècnica de Catalunya.
Previsió de la sèrie: consulta aquí.
Enllaços:
Previsió de la sèrie: consulta aquí.
Enllaços:
Fòrum de les Cultures 2004: www.barcelona2004.org. Ajuntament de Barcelona: www.bcn.es. BR: www.bcnregional.com/. Infraestructures de Llevant: www.bcn.es/infrastructuresll/. ERF, Gestió i Comunicació Ambiental / Estudi Ramon Folch: www.erf.es Institut Cerdà: www.icerda.es/.Consulta aquí el glossari elaborat especialment per aquesta sèrie.