06/01/2004 - 00:00
Consulta aquí les notícies publicades a Sostenible sobre el Fòrum 2004.
[ Actualitzada a les 12:40! ]
Rita Levi-Montalcini, premi Nobel de medecina i president d'honor de Green Cross Itàlia, ha estat una de les participants destacades en la sessió anomenada dels ambaixadors de l'aigua. Levi-Montalcini ha recordat que 5 milions de persones moren cada any no per la falta d'aigua, sinó pels problemes sanitaris causats per l'aigua a la qual tenen accés. Levi-Montalcini, tota una insticució a Italia, també ha recordat que, a l'Àfrica, la recerca d'aigua suposa migracions massives forçades que no contribueixen a l'estabilitat política i social.
El problema de l'aigua al món té solució, ha subratllat, tot i que, al seu entendre, aquesta no passa per les relacions entre els estats 'que s'han revelat clarament insuficients'. La premi Nobel ha reivindicat la iniciativa 'Glocal', impulsada per l'alcalde de Roma, i es basa en les relacions de 'partnership' entre ciutat i ciutat. Es tracta, segons ha recordat Levi-Montalcini, d'una relació de cooperació descentralitzada que es dóna que té molt en compte l'especificitat dels problemas de cada indret.
Mohamed Elyazgui, ministre de la gestió d'aigües i terres del Marroc, un altre dels participants en la sessió, ha fet un repàs de la política del seu país respecte l'aigua. Un repàs rigores, però també molt formal, a penes amanit amb opinions o valoracions.
Segons ha explicat, el primer objectiu del govern marroquí és lluitar contra la pobresa. Dins aquest marc es contempla de forma prioritària l'accés als serveis públics bàsics com l'aigua i l'electricitat. Ha fet saber que actualment el subministrament d'aigua està garantit al 100% a les ciutats i viles i només al 50% en zones rurals.
Per aquest motiu, ha explicat, han dissenyat un Pla Nacional d'Aigua que preveu arribar a un 90% de subministrament de cara al 2007. Aquest Pla té com a element clau la protecció dels recursos naturals i la gestió per conques.
Ha afegit que els grans desafiaments són com integrar els consumidors pobres en el sistema i com integrar, per altra banda, els diferents actors públics i privats en aquest mateix sistema.
Més informació sobre el diàleg, aquí i en aquesta informació de Sostenible.