06/03/2004 - 00:00
Consulta aquí les notícies publicades a Sostenible sobre el Fòrum 2004.
La intervenció del socioecòleg Ramon Folch al diàleg 'Energia i Desenvolupament', que fins avui té lloc al Fòrum 2004, estava inclosa en un panell que buscava la interrelació de l'energia amb els hàbitats urbans. Folch ha aprofitat aquest marc, precisament per reivindicar que el planejament urbà és la clau per impulsar un necessàri -i imprescindible, d'aquí a unes pòques dècades- canvi de model. Si no aconseguim fer ciutats i construccions més sostenibles -això vol dir, per exemple, optar per models de ciutat compacta front a la ciutat dispersa o laxa; o fer construccions bioclimàtiques-, difícilment es podran fer canvis significatius aplicant iniciatives soltes per intentar arreglar un error inicial. Una frase de Folch, dita en el torn obert de paraules, resumeix amb cruesa la situació 'el model urbanístic d'una ciutat com ara Los Angeles ha portat a la guerra del Golf'. Una sentència certament provocadora, que ha tancat la primera part d'un panell on, per una vegada, el pessimisme no ha estat l'única nota a tocar.
Folch ha subratllat que, avui, 'la principal energia renovable és l'eficiència energètica'. Aquí hi ha camp per córrer. Aquesta es pot trobar especialment en els hàbitats urbans, on es concentra la major part de població i on la demanda d'energia és més important. En aquest sentit, ha destacat que l'any 1997 l'energia que es 'perdia' a Barcelona era del 64% i que actualment ronda el 45%; una xifra escandalosament alta encara, però sensiblement menor a la d'uns pocs anys abans. El camí per trobar aquesta eficiència s'ha de trobar, ha remarcat el doctor, en la planificació prèvia de les noves construccions i en la millora, impulsada amb la tecnologia adequada i amb imaginació i tenacitat, de les instal·lacions existents.
Quan hom compra un cotxe, ha explicat Folch, acostuma a preguntar pel preu del vehicle, però també pels costos del seu manteniment. 'Això no ho fem quan comprem un pis, i ho hem de fer', ha remarcat.
Com a conclusió, Folch, que és director general d'ERF Comunicació i Gestió Ambiental, creu que, abans que res, ens hem de preguntar per a què volem l'energia i després, en tot cas, hem de trobar la manera de trobar-la. Tanmateix, caldrà, necessàriament, que reconsiderem la 'nostra tendència a accedir a aquest recurs de forma insaciable', ha advertit.
Sigui com sigui, ha recordat Folch, en diverses ocasions, no hem de deixar passar el temps. Les conferències han de donar pas a les accions i iniciatives concretes -algunes, molt centrades en la ciutat de Barcelona, les ha enumerat ell mateix-. 'Tenim 15 anys per replantejar-nos les coses'...
Més informació sobre el diàleg, aquí i en aquesta informació de Sostenible.