26/01/2005 - 00:00
Avui, dimecres, té lloc la sessió inaugural del cinquè Fòrum Social Mundial, que del 26 al 31 de gener, aplega prop de 120.000 membres de la societat civil de 120 països al Brasil. L'edició del 2005, després de la passada edció que va tenir lloc a Mumbai (Índia), veurà els pobles indígenes com participen a l'esdeveniment de forma organitzada i amb un espai propi, el 'Puxirum'.
El programa d'aquest any el configuren 11 espais temàtics, entre els quals trobem 'Lluites socials i alternatives democràtiques', 'Pau, desmilitarització i lluita contra la guerra', 'Comunicació', 'Construcció d'un ordre democràtic internacional', 'Economies sobiranes', 'Drets humans i dignitat per a un món just', 'Diversitats, pluralitat i identitats', entre d'altres.
Fa uns mesos, es va realitzar una àmplia consulta en la qual més de 1.800 organitzacions van manifestar quins eren els desafiaments, campanyes i qüestions que volien debatre en aquest fòrum. En funció d'aquestes prioritats es van definir els esmentats espais temàtics. L'objectiu d'aquest procediment era, segons els organitzadors, 'la revitalització de l'esperit de Porto Alegre'.
Dins el FSM es portaran a terme altres iniciatives, com l'Assemblea General del Jubileu Sud per la fi del deute extern, el Fòrum d'Autoritats Locals -l'última edició del qual es va celebrar a Barcelona- i el Fòrum Mundial de Jutges, amb la participació de 800 magistrats.
El tema que reunirà més activitats i participants és el de Drets Humans i Dignitat per a un Món Més Just i Igualitari. D'un total de 2.000 seminaris, conferències i tallers que es realitzaran durant aquests dies, 471 seran sobre aquest tema.
El Fòrum acabarà amb una gran marxa contra el Tractat de Lliure Comerç de les Amèriques (ALCA) i el sistema de guerra permanent.
Sostenible farà un seguiment especial del FSM amb cròniques des de Brasil de Mònica Sabata (CIEMEN) i Iolanda Fresnillo (DebtWatch / Càtedra Unesco de la UPC).