02/04/2005 - 00:00
Apostem pel verd! Aquest és l'eslògan del El Tinter, Arts Gràfiques S.A.L. Malgrat el que pugui semblar, no és una declaració de preferències respecte a les tintes. Verd és el compromís que aquesta empresa va assumir ara fa 5 anys: desenvolupar totes les seves activitats amb el màxim respecte per a la protecció i conservació del medi. Per aquesta aposta pionera a tot l'Estat i la seva trajectòria de millora continua han estat reconeguts amb el Premi Acció 21 2004. Tot i això, els seus socis denuncien que l'administració no té en compte el respecte al medi quan contracta una impremta.
L'any 1999 després d'un debat intern entre els socis, El Tinter va decidir sacsejar tots els processos que es duen a terme normalment en una indústria gràfica i implantar un sistema de gestió respectuós amb el medi. Després d'una auditoria ambiental, certificaren els seu nou sistema de gestió amb la norma ISO 14001 i s'adheriren al reglament EMAS, fet que els va convertir en la primera indústria gràfica de tot l'Estat Espanyol -i encara avui l'única a Catalunya- sotmesa a aquest sistema comunitari de ecogestió i ecoauditoria.
Millores ambientals en un món altament contaminant
Aquest procés els ha portat a assumir una gestió completa i correcta dels residus que en el cas de la indústria gràfica generen greus problemes ambientals. Això ha suposat, entre d'altres, una política d'abocament zero, que acaba amb els tradicionals vessaments dels residus líquids que es generen en el procés d'impressió, sobretot les aigües residuals de rentat de les màquines.
Dins del control absolut dels residus, El Tinter ha apostat per reduir aquells més contaminants com ara els de dissolvents, banys reveladors o fotolits. Alhora que es gestiona el tractament i reciclatge de tots els residus amb gestors autoritzats. Aquesta política va lligada a una reducció del consum de matèries primeres, i una minimització del consum energètic en relació a la producció.
Segons Antònia Barba, sòcia de El Tinter i responsable de qualitat, aquesta nova gestió ha repercutit en la millora dels productes finals de la impremta, però sobre tot en la qualitat del lloc de treball. Tot i que per als impressors més veterans va ser difícil adaptar-se a les noves maneres de fer les coses, aquest procés ha ajudat a fer un treball més net i organitzat, que els ha permès estar actualment en un procés d'implantació del sistema de gestió de la qualitat segons la normativa ISO 9000:2000.
Això ha suposat també per a El Tinter una tasca d'informació i formació tant interna per als treballadors, com externa amb un procés d'assessorament als clients.
El repte més important: Les Tintes
Un dels punts claus del compromís d'aquesta empresa és la inversió en investigació de nous sistemes i matèries primeres reutilitzables i reciclables. Però el repte clau avui és poder aconseguir unes tintes menys contaminants.
En aquest sentit, ara fa un any, El Tinter va motivar un projecte d'investigació en aquesta línia. Ha aconseguit implicar la UPC, L'Escola Industrial i el CSIC de Madrid. Aquest projecte d'investigació, intenta obrir una escletxa i aconseguir recursos públics per la recerca de tintes sense tants additius químics. Malgrat la importància del projecte, Antònia Barba reconeix que és un repte difícil perquè suposa enfrontar-se amb grans laboratoris i monopolis d'empreses químiques.
Una altre camp de la investigació en el que han invertit és l'ecodisseny. Es tracta d'oferir als clients dissenys que permetin minimitzar residus i consums.
Més recolzament de l'administració
Tot aquest treball de millora continuada, ha estat reconegut amb el Premi Acció 21 que atorga El Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat a aquelles accions que han contribuït a assolir els objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Un document que compromet al treball efectiu pel desenvolupament sostenible, i que va nàixer al si de l'Agenda 21 de Barcelona. Aquest document va ser signat el 9 de juliol del 2002 per diverses entitats i empreses, entre elles El Tinter.
Malgrat aquest reconeixement, i la dotació econòmica de 5.000 euros, Antònia Barba critica que l'administració no valora suficientment aquesta aposta per la sostenibilitat, que té també un cost econòmic.
Per això reclamen que les institucions incloguin el respecte al medi com un punt important a tenir en compte dins dels concursos públics per atorgar les seves publicacions. En definitiva que el valor d'aquesta voluntat sostenibilista es tingui en compte com es fa el preu o la rapidesa en les ofertes de les diferents empreses gràfiques. En aquest sentit, critiquen que actualment ni l'Ajuntament de Barcelona, ni el Departament de Medi Ambient de la Generalitat ho tingui en compte a l'hora de contractar una impremta o un altra.
Respecte als clients, Antònia Barba reconeix que tampoc no hi ha hagut grans canvis. El fet que els seus processos i materials siguin més nets no és generalment un factor decisiu per als clients. Encara que comencen a haver-hi excepcions. Per exemple l'impremta està actualment treballant en un producte per a una editorial de Madrid que ha buscat per tot Espanya la impremta més respectuosa amb el medi. Aquesta possible rendibilitat econòmica potser serà la única via per a que altres empreses del sector enceten o aprofundeixen en aquest processos, imprescindibles si es vol avançar en la responsabilitat social de les empreses.
Adjunt | Mida |
---|---|
Consulta els capítols publicats | 8.84 KB |