El REACH. Per un futur no tòxic?

11/07/2005 - 00:00
Ningú sap encara que passarà amb una de les iniciatives reguladores europees que ha patit més pressions de la història. Es tracta del sistema REACH, de registre, avaluació i autorització de productes químics, que va ser presentat en la seva versió original l'any 2003, i està tenint un procés complicat a causa sobre tot de l'assetjament de la indústria química europea per rebaixar exigències.
El principal objectiu del REACH, donades les dimensions globals de la contaminació per exposició a substàncies químiques, és controlar l'impacte sobre la salut humana i la del medi de les substàncies químiques utilitzades en els productes de la vida quotidiana i que estan afectant tots els essers vius del planeta. Per això reclama a la indústria i als importadors de productes químics la presentació d'informació sobre les seves substàncies, avaluació de riscos pel seu ús i garanties que aquests riscos són gestionats adequadament.
Per fer-hi front a la pressió de la indústria i exigir una posició ferma, que ofereixi una màxima seguretat als consumidors i treballadors, aquesta setmana s'ha presentat a càrrec d'entitats ecologistes i partits polítics una campanya d'àmbit europeu: `Chemical Reaction'. La campanya anomenada a l'Estat:'REACH: Per un futur no tòxic' està orientada a aconseguir la participació dels ciutadans enviant cartes i fotografies als seus representants a Europa i està organitzada a l'Estat Espanyol per entitats ecologistes com ara Greenpeace, Adda, CEPA-Ecologistes de Catalunya o Amics de la Terra, però també partits polítics, com Els Verds-Esquerra Ecologista de Catalunya, ERC, IC-V, i l' Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (ADQUIRA)
A Catalunya ha estat presentada aquest 4 de novembre, a la seu del Parlament Europeu a Catalunya (Barcelona) per Héctor Gavina representat l'entitat Amics de la Terra, i Raúl Romeva, Eurodiputat per IC Els Verds. 'Chemical Reaction' exigeix al REACH:
Millorar el dret a la informació sobre l'ús de productes químics, respectant el dret dels consumidors a saber a que estan exposats, (la informació sobre la toxicitat dels productes no pot ser confidencial). Aplicar la 'substitució obligatòria' dels tòxics extremadament preocupants quan hi hagi una alternativa possible, i ho ha de ser per imperatiu legal. ( El Govern Espanyol actualment no recolza aquesta obligatorietat) . S'ha d'introduir el principi del `deute de diligència' explícit a càrrec de la indústria per a tots els productes químics no inclosos al REACH, el que significa que la indústria hauria de tenir l'obligació de notificar amb dades precises que les substàncies són prou segures per no haver de ser tractades pel REACH (Actualment el Govern Espanyol vol que aquesta responsabilitat de les indústries sigui només voluntària, i no un deute legal) Evitar estratègies que requereixin experimentació amb animals. L'Agència Europea de Productes Químics hauria d'establir una línia estratègica que dones publicitat a les experimentacions actuals amb animals i marcarà la substitució de l'experimentació amb animals, no només per qüestions ètiques sinó pel seu desfasament científic. Incrementar el nombre de substàncies registrades. La versió actual del REACH inclouria les substàncies, la producció de les quals superi la tona a l'any. En aquesta campanya es demana que es controlen les que estan per sota, sinó es registrarien només unes 30.000 de les 100.000 substàncies a les que estem exposats. Garantir la seguretat de tots els productes, incloent-hi aquells que hagin estat importats.

Aquest són els punts claus en els quals es basa aquesta campanya ciutadana que vol exigir als representants en Europa un REACH fort que ofereixi seguretat als ciutadans. I entén per tant que la pressió de tots és cabdal de cara la setmana del 14 al 17 de novembre quan es farà a Estrasburg la primera lectura i fase de discussió d'aquesta regulació. En aquest sentit, Raúl Romeva va destacar que avui el principal argument de la indústria química per negar-se a l'aplicació del REACH són els costos, uns 400 milions d'euros anuals, quan els beneficis d'aquesta indústria són de 400.000 milions.
Dades que contrasten amb les que es van oferir per part d'Adquira: unes 40.000 morts diagnosticades cada any per intoxicació química, i les que ha donat a conèixer l'últim: informe elaborat per la Universitat de Sheffield i la confederació europea de sindicats (ETUC), que posa de manifest que més de 50.000 casos de malalties respiratòries i 40.000 d'afeccions dermatològiques anuals són causades per exposició a productes químics perillosos a la feina, l'informe també insisteix que el REACH suposaria un estalvi per als països membres de la UE de 3.500 milions d'euros durant un període de 10 anys. Altres investigadors comencen a relacionar molts casos de càncer amb l'exposició d'aquestes substàncies, segons Hèctor Gravina, que afecten sobre tot a les dones, com el càncer de pit.
'Chemical Reaction' vol doncs fer sentir la veu dels ciutadans aquesta setmana vinent quan la proposta es presenti en el ple del Parlament Europeu, després de dos anys de negociacions, i després haurà de ser aprovada pel Consell entre el 28 i el 29 de novembre.
Més informació: Pàgina Oficial de la Comissió Europea El REACH a la European Chemicals Bureau (ECB) 'La Casa Química' de Greenpeace

Relacionats

Butlletí