27/11/2006 - 00:00
Elías Velasco, director general d'Unión FENOSA i vicepresident del Consell Mundial de l'Energia va defensar l'energia nuclear com un clar aliat contra el canvi climàtic. Velasco va assenyalar que el seu mix energètic contindria també l'ús de renovables -en les quals va incloure la hidràulica-, el gas i el carbó i el petroli. "Diversificar, diversificar, diversificar, va concloure Velasco. La intervenció del directiu d'Unió FENOSA va ser especialment contestada en el debat que, amb el títol de 'L'Energia, factor estratègic global', va omplir el la sala Roma del Palau Municipal de Congressos de Madrid, seu de la vuitena edició del Congreso Nacional de Medio ambiente.
Juan López de Uralde, director executiu de Greenpeace va assenyalar que 'no es tracta de sumar quilovats, sinó de tenir en compte aspectes clau en la sostenibilitat com la solidaritat generacional o la seguretat'. A Greenpeace 'creiem que hi ha una relació clara entre energia nuclear i el seu ús militar'. En definitiva, que no es pot plantejar el debat nuclear només en termes d'emissions o rendibilitat econòmica. Hi ha una qüestió de valors, en el fons, va subratllar de Uralde.
L'èxit de la convocatòria prova clarament l'interès que el repte energètic desperta entre els congressistes. La sessió, moderada pel periodista d'El País, Santiago Carcar va reunir en una mateixa taula representants del món empresarial, sindical, institucional i ecologista. Les paraules de Velasco, però, no van ser les úniques que van despertar polèmica.
Jesús Abadia Ibáñez, director de Medi ambient i Qualitat d'Endesa, va criticar amb duresa l'II Pla d'Assignació del Govern Espanyol ja que, al seu entendre, torna a carregar la responsabilitat a les elèctriques. 'Quan es va fer el primer pla, vam passar a ser, de la nit al dia, la companyia més deficitària en emissions. 'Vam invertir a millorar la nostra eficiència i vam començar una línia innovadora d'inversions en mecanismes de desenvolupament net. Es pot donar el cas que abocadors d'alguns països del tercer món siguin més eficients gràcies a la nostra ajuda que alguns dels nostres, que no s'han incentivat'.
Enrique Jiménez Larrea, director de l'Institut per a la Diversificació Energètica (IDAE) va relacionar de forma clara les excessives emissions de C02 a l'estat espanyola amb el model 'desarrollista' quant a urbanisme i ús del territori practicat a l'estat en els últims anys -'i també en l'actualitat'-. Fa falta, va puntualitzar Jiménez Larrea, que es promogui un debat nacional 'madur, solvent i que tracti els diferents escenaris per a l'any 2030'.
En un pla més general, Jordi Gallego, director general de Hera Holding i president de l'Associació de les Empreses de Medi ambient (ASEMA) va assenyalar la importància d'imputar totes les externalitats en la factura energètica. 'Es podria veure, en aquest cas, que algunes energies renovables amb fama de cares o de subvencionades són, en realitat, les més rendibles'. 'L'informe Stern ens diu que els reptes ambientals ens poden dur a la competitivitat', va insistir. Un clar punt de trobada amb Alberto Caña, director tècnic de l'Associació Empresarial Eòlica que va recordar que fa uns pocs anys ningú creia en l'energia eòlica i que ara ja era plenament competitiva.
Emilio Menéndez Pérez, assessor de Medi ambient de la UGT va posar èmfasi en la petjada ecològica dels ciutadans, que és ja insostenible, i va pintar un negre panorama, tot posant l'accent en el continent africà. No obstant això, es va situar a les antípodes de les aportacions de López de Uralde. Aquest i Menéndez van evidenciar el seu desacord per la forma de gestionar la transició del model econòmic. Les renovables creen riquesa social... i llocs de treball, va reivindicar el director executiu de Greenpeace. Menéndez, tanmateix, va ratllar aquest discurs amb una agra acusació de 'poc realista'.
Adjunt | Mida |
---|---|
López de Uralde, el representant de Greenpeace, en la seva intervenció. FOTO: O.L. | 67.49 KB |
+ info | 32.12 KB |