02/12/2007 - 00:00
Extraordinàriament càlid i eixut és com podríem definir el mes de gener. En gairebé tot el territori ha estat el cinquè mes consecutiu amb unes temperatures clarament superiors a les mitjanes, i una precipitació minsa, en moltes regions nul·la.
Els primers 22 dies han estat anòmalament càlids i s'han superat al centre del dia els 23ºC en moltes zones del país en sis jornades. És de destacar la temperatura assolida el dia 21 a la Vall de Bianya (Garrotxa), amb 25ºC, valor típicament del mes de maig. A les zones pirinenques, les màximes has superat els 15ºC en diverses jornades. A 1.500 metres d'alçada, nivell de referència en els pronòstics meteorològics, la temperatura ha assolit en diverses ocasions els 10º C, 8ºC superiors a la mitjana climàtica per a aquesta alçada i època de l'any. Els valors mínims també han estat clarament superiors als normals, assolint-se valors superiors als 5ºC diverses vegades en ple Pirineus, fet que provocat alteracions en la vegetació i els animals. Només les fondalades, com la vall de l'Ebre o la plana de Vic ha enregistrat valors propers a les normals, conseqüència de la inversió tèrmica i el refredament de l'aire en aquestes regions.
Impacte d'un gener càlid
Les temperatures màximes i mínimes tan elevades del mes de gener, cal afegir el fet que la tardor també ha estat càlida, i molt eixuta, generant un comportament anòmal en la vegetació i els animals. La ginesta i la prunera, han iniciat la florida en zones de la façana litoral aquest mes, mentre que els roures, pollancres entre d'altres, a finals de gener encara tenien fullatge, i tot just començaven a groguejar. El pugor de molts vegetals, que normalment desapareix cap al novembre, amb les primeres entrades d'aire fred, s'ha mantingut fins l'última setmana de gener. D'altres vegetals, com la figuera i el cirerer, la darrera setmana de gener presentaven el borró preparat per iniciar l'esclat i així el naixement de les noves fulles, dos mesos abans del que és habitual. Els agricultors de les zones temperades, com el delta del Llobregat, han observat un augment de la producció d'alguns vegetals de regadiu, com les bledes, que tradicionalment a l'hivern creixen lentament al llarg de gener i febrer, mentre que enguany ho estan fent molt ràpidament. Junt amb les bledes, les faveres, les cols, els enciams s'han vist afavorides en el creixement, avançant-se en un mes la collita, mentre que d'altres vegetals, com els tradicionals calçots no s'han desenvolupat com cal, per l'aparició d'un fong a les arrels, fruit de es elevades temperatures.
No només les elevades temperatures alteren el cicle natural dels ecosistemes, sinó que la falta de precipitacions del gener, i de la tardor, ha fet que a zones com la Garrotxa els vegetals com el saüc vagin endarrerits en la seva florida, i en zones litorals l'ametller.
Els animals també han notat aquesta anòmala meteorologia d'aquest gener. Ocells com el tort ha estat present en les muntanyes de la Garrotxa durant tota la tardor i el gener. Generalment, el cant característic d' aquest ocell es deixa de sentir ben entrada la tardor, per tornar a sentir-se a principis de gener. Enguany, no ha deixat de cantar. Aquest fet mai havia estat observat pels ornitòlecs d'aquesta comarca pirinenca. Les orenetes no han abandonat les zones càlides del nostre país fins ben entrat el gener, i en algunes zones encara hi són presents. Mosques, marietes, formigues, entre d'altres insectes no han deixat d'observar-se durant aquest mes de gener en zones tan típicament fredes com la plana de Vic.
Aquestes temperatures tan suaus per un mes de gener també s'han registrat al continent europeu, fins i tot amb més allunyament respecte de la mitjana. Això ha generat que aus que emigren del fred europeu i passen l'hivern a la Mediterrània, enguany no s'hagin observat, perquè no han tingut la necessitat d'emigrar.
La causa de tot plegat cal cercar-la en la presència d'un anticicló al centre del continent i a l'àrea mediterrània des de finals de desembre. A Barcelona, durant 36 dies seguits la pressió atmosfèrica no va baixar dels 1020 hPa. L'estabilitat atmosfèrica canvià la darrera setmana de gener, amb l'entrada d'una massa d'aire freda d'origen polar, que va normalitzar les temperatures, i fins i tot van registrar-se valors per sota de la mitjana climàtica, amb nevades al sud de Catalunya en cotes molt baixes, de fins a 100 metres.
Pluja al gener
En l'àmbit mediterrani el gener és un mes sec, amb poca precipitació en línies generals, i en aquest sentit no és estrany trobar algun gener amb poca pluja. El que no és tan habitual però, és que aquestes siguin nul·les en zones on no ho són, com els Pirineus. Aquest fet, junt amb una tardor eixuta fa que els embassaments de les conques internes de Catalunya estiguin per sota del 50% de la seva capacitat, quan haurien d'estar per sobre del 70%, després de les precipitacions de la tardor. El panorama no és gaire optimista, veient que les nevades no arriben als Pirineus, i tampoc la reserva hídrica que representa la neu.