23/06/2007 - 00:00
La Ia Trobada Internacional dels Amics dels Arbres ha volgut convidar dues personalitats de gran pes mediàtic per 'donar la més gran ressonància pública' a l'esdeveniment, en paraules del secretari de la Fundació Más Árboles, Juan Sagarra. Aquestes personalitats són, sobretot, l'exvicepresident del EUA, Al Gore, i Vandana Shiva, activista agrària i ecologista, convertida en una de les veus més coherents -i 'més humanes' segons el mateix Sagarra- del món de l'alterglobalització.
Com a prèvia a la Trobada, que té lloc aquest dissabte 23 de juny, l'organització ha preparat una entrevista col·lectiva amb Shiva. Ella ha volgut començar la seva intervenció recordant com havia començat a interessar-se per l'ecologia, quan, ja llicenciada en física es va adonar que 'tot era molt teòric, tot l'enfocament era molt mental, molt masculí' i que volia recuperar la part més 'espiritual' de la vida. Quan al 77 es va crear un moviment de dones que lluitava contra la desforestació abraçant-se als arbres, van ser acusades d'oposar-se al desenvolupament econòmic. I això, segons Shiva, és un error, doncs 'els arbres no són diners, els arbres representen terra, aigua i aire pur' cosa que a l'Estat espanyol, que 'comparteix amb molts països del tercer món els perills de la desertització' hauria de tenir molt present. I ara, amb el repte del canvi climàtic sobre la taula, aquests arbres s'han convertit amb 'la nostra primera línia de defensa', són, ha afegit, 'els nostres amics i aliats'. I ha demanat la unió del moviment contra els organismes genèticament modificats (OGM), que ella representa, amb el moviment de plantar arbres.
Un altre model d'agricultura
Molt crítica amb el tipus d'agricultura impulsada per la revolució verda primer, i ara per la introducció dels OGM, Shiva, ha acusat el model de generar atur i pobresa entre els agricultors, mentre és incapaç de millorar la producció. 'L'agricultura intensiva només ho és en químics, pesticides, capital invertit i en energia que genera canvi climàtic' ha resumit. Ha assegurat que han desenvolupat diferents projectes amb granges ecològiques, amb un alt grau de biodiversitat i arbres, a l'Índia, que demostren que l'agricultura orgànica és capaç de produir fins a dues i tres vegades més que la industrialitzada. I això ho aconseguirien amb un consum més moderat d'aigua i terra, elements que 'no es poden malgastar quan tenim l'immens repte d'alimentar tanta gent'. 'L'agricultura orgànica' ha afirmat 'és la nostra defensa contra el canvi climàtic i els mercats volàtils'.
Ha definit el primer model com 'el del patriarcat capitalista' mentre que el segon seria el dels 'fills de gaia, que entenen que s'ha de viure dins els seus límits'. Aquest model ha de poder recuperar i reforçar 'els coneixements i habilitats tradicionals de les dones' que són 'imprescindibles per explicar aquesta visió del món' i garantir la producció d'aliment de gran qualitat i a baix cost, doncs 'és el que han fet tota la vida'. Davant un futur que va definir com a 'ecofeminista' ha defensat un paper pels homes, que han de desaprendre que 'cal dominar perquè la vida tingui sentit, les seves mares els poden ensenyar que compartir i donar és molt millor'; moment en que ha citat Gandhi, qui demanava als seus precs 'ser una mica més dona'.
Lluita contra transgènics i monocultius
Especialment dura amb l'agricultura transgènica, Shiva ha demanat la creació de zones 'alliberades' d'aquest tipus de cultius per evitar la contaminació de les plantacions tradicionals. Ha criticat la Unió Europea per augmentar el percentatge mínim d'OGM que poden contenir els productes etiquetats com a ecològics. També ha explicat algunes de les victòries que el seu moviment ha aconseguit en aquest camp, com la paralització d'aquesta agricultura per part del Tribunal Superior indi o l'acord amb 45 regions europees per tal que es converteixin en lliures de transgènics, així com el projecte de banc dellavors tradicionals que la seva organització està desenvolupant.
Ha estat molt enèrgica a l'hora de denunciar les 'patents sobre la vida' i ha acusat l'OMC de cedir a les pressions de les grans transnacionals -ha citat Monsanto- al blocar les demandes dels països del sud en la línia de prohibir aquest tipus de patents. Encara que si s'aproven, ha assegurat, 'desobeiran les lleis', i de nou ha citat Gandhi, per recordar la seva marxa fins al mar per burlar els impostos sobre la sal de les autoritats colonials.
Sobre els monocultius s'ha preguntat si aquest tipus d'agricultura 'redueix o incrementa' els riscos del canvi climàtic i ha assegurat que 'es pot arribar a talar tot l'Amazones per fer-hi conreus sense garantir que els que hi viuen menjaran' doncs, al seu parer, 'el problema al final és qui controla la terra i per a què'. També ha posat en dubte que 'una mongeta cultivada a Kenya per assortir el mercat britànic' sigui realment ecològica, doncs 'l'agricultura ecològica és local'.
Adjunt | Mida |
---|---|
Vandana Shiva a Barcelona. FOTO: J.C. | 75.29 KB |