El programa de reutilització social a les deixalleries del Bages aprofita 7.500 quilos d’objectes en 5 mesos

10/10/2016 - 12:22

Set tones i mitja d’objectes que serien residus i que s’han convertit en productes reutilitzats per famílies amb pocs recursos.

Aquest és el balanç, entre gener i maig d’enguany, del programa de reutilització social a les deixalleries del Consorci del Bages per a la gestió de residus que es va posar en marxa fa uns mesos. L’objectiu és facilitar la reutilització del màxim possible d’objectes que arriben a la xarxa de deixalleries, en col·laboració amb Creu Roja, Càritas i Associació Reto, a més dels Serveis Socials municipals amb qui ja es col·laborava anteriorment.

Entre gener i maig del 2016, als Serveis Socials Municipals se’ls ha cedit 560 quilos d’objectes diferents; a Càritas, 40; a Creu Roja Manresa, 145; a Centro Reto, 5.375; i 1.330 han estat donats a altres entitats o organitzacions. Entre els productes més demanats hi ha somiers, neveres, rentadores i microones, sofàs, matalassos, estufes o calefactors, taules, etc.

Aquest programa preveu aprofitar el màxim possible d’objectes que entrin a les deixalleries en bones condicions i que siguin béns de primera necessitat. Es tracta, per exemple, de mobiliari que es pugui reutilitzar, electrodomèstics en bon estat, articles per a nens, etc. Serveis Socials, Càritas i Creu Roja cobreixen les necessitats de famílies amb pocs recursos, aconseguint principalment mobles, electrodomèstics i béns per a infants.

Els altres articles que entren a les deixalleries i que no necessiten aquestes entitats, són entregats a Reto, una organització sense ànim de lucre, dedicada a joves extoxicòmans que, una vegada superada la seva addicció, treballen per a la seva reinserció social i laboral recuperant objectes de segona mà i reparant-los per a la venda de segona mà a preus molt econòmics.

Els municipis consorciats que fins ara han fet més ús d’aquest programa, a través dels Serveis Socials Municipals, són Navarcles, Callús, Castellbell i el Vilar, Pont de Vilomara, Castellgalí, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet.

Per al Consorci, aquesta iniciativa suposa un doble objectiu: donar resposta a les necessitats socials de les persones més necessitades i, d’altra banda, un objectiu ambiental que passa per reutilitzar i aprofitar el màxim d’objectes que arriben a les deixalleries. Cal destacar que la xarxa de deixalleries del Consorci, és gestionada per la Fundació Ampans, que identifica els objectes directament reutilitzables i aquells que amb petites reparacions poden ser aprofitables.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Notícia

Enguany en alguns municipis del Bages s’implantarà la taxa justa de residus: Sallent i Fonollosa ja han aprovat l’ordenança pertinent i estan ultimant els detalls per a l’aplicació d’aquesta taxa, amb la col·laboració del Consorci del Bages.

Notícia

Ja fa un any i mig que el Pont de Vilomara i Rocafort va establir el nou model de recollida de residus

Butlletí