El desenvolupament de l’energia eòlica porta anys paralitzat tant a Catalunya com a la resta d'Espanya. Des de l'any 2013 només s’han posat en servei un nombre comptat de projectes, tot i que s’anuncia una nova subhasta de potència.
Cal buscar i trobar mecanismes per a reactivar la indústria. L’Associació Eòlica de Catalunya - EolicCat hi està treballant intensnament . I ho volem explicar.
Entretant, la UE està passant d’un subministrament d’energia centralitzat i d’origen fòssil cap a un sistema més descentralitzat, sense carboni i amb una major proporció d’energies renovables. Les empreses es van adaptant al nou paradigma. Es necessitaran grans quantitats d’electricitat per substituir els combustibles fòssils —petroli i gas— utilitzats en els sectors de la calefacció i el transport, per exemple. Un nou disseny del mercat europeu de l'electricitat està en marxa. Caldrà considerar (i) la millora dels senyals d'inversió i el funcionament del mercat; (ii) la integració de les energies renovables; i (iii) la vinculació dels mercats minoristes i majoristes.
Els sistemes elèctrics -tant en l’àmbit dels estats com en el de la UE- hauran d’integrar una quantitat cada cop més gran d’electricitat procedent de plantes d’energies renovables de generació variable al llarg del dia, del mes, de l’any.
En aquest entorn, el generadors d’electricitat d’origen renovable i, en particular, d’energia eòlica, busquen noves vies per assegurar la rendibilitat dels projectes, tant dels actius que estan en servei com dels que poden o podrien tenir en desenvolupament. Per això es detecta un interès creixent en les garanties d’origen, els mercats a termini, la cobertura de preus o la participació en mercats que fins ara es veien allunyats, com el d’ajust.
Per parlar-ne hem organitzat la jornada “L’energia eòlica i el mercat elèctric”