‘Redueix, Reutilitza, Recicla, REACCIONA’

La nova campanya per al foment de la recollida selectiva fa una crida als ciutadans no recicladors
14/11/2016 - 15:59

La nova campanya de la Generalitat, sota el lema ‘Redueix, Reutilitza, Recicla, REACCIONA’, està adreçada a la gent que no participa en el procés del reciclatge i que no separa els residus domèstics a casa seva. L'objectiu està clar. Es tracta de promoure un canvi d’hàbits mostrant els efectes negatius que té sobre el medi ambient llençar-los tots a la mateixa bossa.  

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha insistit en què la campanya va dirigida “als qui no reciclen perquè en el conjunt de la recollida selectiva estem al 40% i això vol dir que tenim molt recorregut per fer”.  

 

El principal repte, la matèria orgànica
Per a Rull, que va presentar la campanya el passat 3 de novembre, “la part més feble del sistema i la que ens permetrà augmentar el percentatge de recollida selectiva és la matèria orgànica”. “Hem de guanyar aquesta batalla i per això necessitem el compromís per part dels ciutadans, que és el que busquem amb aquesta nova campanya”, ha indicat.  

Si en els  darrers anys les campanyes que s’han realitzat mostraven una visió amable del reciclatge, o explicaven com funcionava la recollida selectiva, la d’ara té un missatge més directe i amb menys humor. El to didàctic deixa pas a la reflexió, apel·lant a la responsabilitat de cadascú a l’hora de decidir què fa amb els residus que genera. Els nens posen en evidència la manca de compromís, de consciència i de civisme de qui no separa la brossa, de qui no es preocupa pel futur del país i del planeta.  

La decisió d’aquest canvi de rumb respon a la necessitat d’incrementar substancialment la recollida selectiva dels residus domèstics en el seu conjunt, estancada els últims anys al voltant del 40%, tal i com ha recordat el conseller Rull. I tot i l’esforç inversor de les administracions per separar aquests residus en plantes i fomentar la recuperació de materials, bona part encara té com a destí l’abocador.  

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) treballa amb l’objectiu europeu d’assolir una taxa de reciclatge del 50% per a l’any 2020, que s’incrementarà properament fins el 70% per a l’any 2030.   La campanya, finançada íntegrament pels Sistemes Integrats de Gestió (SIG) Ecoembes i Ecovidrio, té un cost global d’1,3 milions d’euros i estarà en marxa del 4 de novembre al 4 de desembre. Inclourà espots de televisió, falques de ràdio, creativitat en mitjans impresos, cartells al carrer i difusió a través d’internet i xarxes socials.


Categories: 

Relacionats

Article

El nou model de recollida de residus porta a porta s’implantarà en les properes setmanes a 22 municipis de la Comarca del Segrià. Tota la informació per als usuaris està a la web del servei www.segriapap.cat. Ha estat presentada aquest 24 de setembre a la Sala de Plens del Consell Comarcal del Segrià.

Article

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 17 al 26 de novembre de 2018 i té com a objectius: donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció). Des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'oferiran recursos de suport als municipis. 

Butlletí