L’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) van lliurar ahir, 23 de novembre, els cinquens Premis Ciències Ambientals.
Els trofeus, impresos en 3D sota criteris d’ecodisseny, es van lliurar a la Casa Golferichs de Barcelona. El disseny dels trofeus, de Lucio Traficante, va ser fruit d’un concurs públic organitzat en col·laboració amb l’Ateneu de Fabricació Digital de la Fàbrica del Sol de l’Ajuntament de Barcelona, on s’han imprès els guardons (amb plàstics d’origen vegetal i reciclat).
Aquesta edició constava de cinc categories, per a les quals es van rebre més de 30 candidatures. Els guardonats van ser:
- per iniciativa empresarial, Bridepalla de Jon Marín, amb Accèssit a Wastip, d’Alícia Grima;
- per comunicació ambiental, La bombeta Marieta de Míriam Romero, amb Accèssit a Per terra, mar i aire de Xavier Basora;
- per projecte o treball de fi d’estudis, Potencial d’autosuficiència alimentària en dos barris característics de Barcelona de Susana Toboso, Joan Aynés, Roger Liarte i Carlos Torres, amb Accèssit de Fangs residuals com a font de recurs de Terres Rares en una indústria del Fosfat de Xavier Méndez i Esteve Font;
per activitat de recerca Infraestructura verda urbana: aplicació del marc de serveis dels ecosistemes a la regió metropolitana de Barcelona de Francesc Baró, amb Accèssit a Identificació de productes de transformació de substàncies farmacèutiques en aigües tractades amb micoremediació de Tamara Perellón;
i per treball de recerca de Batxillerat, el premi va recaure en Anàlisi de la qualitat del riu Congost de Marina Andreu, amb Accèssit per a Contaminació en aigua de rius de Rashi Tahiliani.
Per a cada categoria, un professional del medi ambient va lliurar el guardó. D’una banda, els presidents del COAMB i l’ACCA, Leo Bejarano i Quim Muntané,van lliurar els premis de projecte de fi de grau i de projecte de recerca de Batxillerat. Per altra banda, la Jordina Belmonte, directora de l’ICTA-UAB, va lliurar els reconeixements en la categoria de recerca; la Gemma Arroyo, responsable de les Illes Balears d’Ecoembes, va entregar el d’iniciativa empresarial; i, per últim, el comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, va lliurar el de comunicació ambiental.
Els trofeus, impresos en 3D sota criteris d’ecodisseny, es van lliurar a la Casa Golferichs de Barcelona. El disseny dels trofeus, de Lucio Traficante, va ser fruit d’un concurs públic organitzat en col·laboració amb l’Ateneu de Fabricació Digital de la Fàbrica del Sol de l’Ajuntament de Barcelona, on s’han imprès els guardons (amb plàstics d’origen vegetal i reciclat).
L’objectiu d’aquests guardons és reconèixer la iniciativa de les empreses en el sector del medi ambient, les actuacions dutes a terme per comunicar els reptes de la sostenibilitat a Catalunya, la trajectòria dels estudis de Ciències Ambientals, així com la recerca interdisciplinària.
Els Premis Ciències Ambientals s’adrecen als estudiants de l’últim curs i titulats en Ciències Ambientals, i també a investigadors, professionals, empreses i entitats de l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. Enguany, per primer cop, també hi han pogut participar estudiants de Batxillerat.
L’acte va anar precedit d’una conferència de Joan A. Melé, antic subdirector de Triodos Bank, en la qual va descriure l’actual model econòmic com a destructiu tant a nivell humà com a nivell ambiental, amb el títol ‘La sostenibilitat global com una qüestió de respecte a la dignitat humana’
Melé va recordar que un 1% de la població acumula més riquesa que el 99% restant i que hem de lluitar junts per canviar “aquest món malalt”. El ponent va fer èmfasi en què “darrera dels preus barats que trobem avui dia hi ha un cost molt elevat” per a algunes persones i per al medi ambient. Per acabar, va reivindicar l’educació emocional i humanista i va convidar a “fer una revolució global de la consciència”.
La bombeta Marieta
Un dels premiats és el projecte la bombeta Marieta, que està inclòs al programa de Tallers d'educació ambiental de la Diputació de Barcelona
Cada vegada se'n té menys dubte de l'esgotament actual de les fonts d'energia no renovables. Per aquest motiu cal adaptar-nos a la nova realitat i actuar, tot estalviant la despesa energètica, essent més eficients i emprant energies renovables. Aquests objectius es poden assolir mitjançant activitats educatives com la que es presenta a continuació.
L'activitat es desenvolupa dins l'aula mitjançant un conte teatralitzat per la protagonista de la història: la Bombeta Marieta. La Bombeta cobra vida dins l'aula i explica als infants de forma interactiva el seu viatge al passat per saber d'on prové l'energia amb la qual s'alimenta, viatge que li farà descobrir altres fonts d'energia mitjançant la coneixença d'altres bombetes (bombeta eòlica, solar, ...).