Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Mollet del Vallès guardonats amb el Premi Ciutat Sostenible

21/01/2018 - 12:24

S'ha celebrat l'entrega de la 15a edició dels Premis Ciutat Sostenible convocats per la Fundació Fòrum Ambiental en els quals Sant Boi de Llobregat ha guanyat el premi a la Ciutat més sostenible, Esplugues de Llobregat, a la categoria d'educació ambiental, i Mollet del Vallès, en la categoria d'energia, entre d'altres.

L'auditori del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient acollirà aquesta tarda l'acte de lliurament dels Premis Ciutat Sostenible, que durant 15 anys consecutius porta atorgant la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i la col·laboració d'Ecoembes, com a reconeixement als municipis i ens locals Supramunicipals de l'Estat Espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.

Aquest any l'ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha guanyat el premi a la Ciutat més sostenible pel projecte "R que R '' Sostenible, que se centra en la integració de la sostenibilitat en la presa de decisions en la gestió pública i en tots els sectors de la població per a complir els compromisos de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. El principal resultat ha estat la integració de la sostenibilitat en les polítiques, en la presa de decisions i en tots els sectors de la població, a més de la reducció global de consum d'energia en els edificis municipals.

Els altres municipis premiats en aquesta quinzena edició han estat: l'Ajuntament d'Alacant, en la categoria d'aigua; Esplugues de Llobregat, a la categoria d'educació ambiental; Mollet del Vallès, en la categoria d'energia; Santiago de Compostel·la en la categoria de residus; València, en la categoria de mobilitat i canvi climàtic; Màlaga en la categoria de qualitat de l'aire. També, s'ha reconegut a Buxus en la categoria de cooperació públic privada a Sevilla.

Isabel García Tejerina, ministra d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha lliurat els Premis en un acte en què estava acompanyada pel Sr. Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental i el Sr. Oscar Martín, director general d'Ecoembes i la Sra. María García Rodríguez, secretaria d'Estat de Medi Ambient.

La Sra. Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha recollit el Premi a la Ciutat més Sostenible en la seva globalitat i ha pronunciat un discurs en què ha destacat l'aposta del seu municipi i dels altres premiats per la protecció del medi ambient i la sostenibilitat. A l'acte també han acudit a recollir els seus corresponents premis els alcaldes d'Alacant, Ibi, Mollet del Vallès, Sant Vicent del Raspeig i València.

Els projectes premiats

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha estat el guanyador del 15è Premi Ciutat Sostenible.

L'Ajuntament d'Alacant ha rebut el premi en la categoria d'Aigua, pel projecte de Gestió Sostenible del Parc Urbà inundable La Marjal. Amb l'objectiu d'eliminar inundacions a la zona afectada, es va optar per crear un nou parc inundable per emmagatzemar aigües excedents. Els beneficis d'aquest projecte s'aprecien en la ciutadania, la natura, la biodiversitat i en les diferents situacions on s'han evitat inundacions en aquesta zona.

L'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat ha estat el guanyador en la categoria d'Educació Ambiental pel seu Programa d'Activitats Educatives Complementàries en l'àmbit d'Educació Ambiental per promoure consciència mediambiental des del conjunt de la comunitat educativa, facilitant informació a les escoles i l'alumnat per aconseguir hàbits i actituds positives. Amb això s'ha promogut el coneixement en nens i joves amb èxit i l'elevada participació ha suposat una millora en el context ambiental de la ciutat.

Ibi ha resultat finalista en la mateixa categoria gràcies al desenvolupament de dos projectes singulars amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant a través del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO, es tracta del Museu de la Biodiversitat i l'Estació Biològica de Torretes - Jardí Botànic ).

En la categoria d'Energia s'ha nomenat guanyador a l'Ajuntament de Mollet del Vallès, projecte centrat en la gestió energètica i estalvi en enllumenat públic, l'eficiència energètica en edificis municipals, les energies renovables i els indicadors de gestió energètica. Els principals resultats són molt positius en tots els objectius proposats, a més de la satisfacció ciutadana, els diferents premis i reconeixements obtinguts.

L'Ajuntament de Santiago de Compostel·la ha rebut el premi en la categoria de Residus amb el projecte Tropa Verd SCQ. Es tracta d'una plataforma multimèdia on la ciutadania pot consultar on, quan i què portar als punts de recollida habilitats. Com a resultats, s'evidencia un major nivell d'implicació de la ciutadania de Compostel·la amb el reciclatge, augmentant el volum de visitants en els punts de recollida de residus.

El guanyador en la categoria de Mobilitat i canvi climàtic ha estat l'Ajuntament de València amb una alternativa de transport sostenible, saludable i respectuós amb el medi ambient amb la construcció de l'Anell Ciclista és el que es crea per garantir els objectius marcats. Els principals resultats s'observen en l'impacte ambiental i acústic, en benefici social i en l'impacte econòmic, ja que l'Anell Ciclista permet ser una ciutat més atractiva i còmoda per als vianants.

St Vicent del Raspeig ha resultat finalista en la mateixa categoria amb un projecte global de mobilitat que fomenta l'ús del transport públic, redueix les restriccions al trànsit, afavoreix d'aquesta manera l'ús de la bicicleta, augmenta els carrers de vianants, gestiona ajuts a l'adquisició de vehicles elèctrics i reducció de la velocitat a les carreteres amb interessants resultats.

L'Ajuntament de Màlaga com a guanyador en la categoria Qualitat d'aire amb el projecte CURMOS (Correus Urban Mobile Sensor) que possibilita a l'Àrea de Sostenibilitat Mediambiental de l'Ajuntament disposar d'un sistema de mesurament de la contaminació atmosfèrica en temps real per conèixer l'impacte de les seves actuacions a la qualitat de l'aire. El resultat de la Fase I ha estat positiu, ja que el 95% de totes les zones urbanes del terme municipal de Màlaga han estat monitoritzades Ara s'està avançant amb la Fase II d'execució, amb l'objectiu de realitzar una anàlisi total de les zones contaminades.

L'Associació Buxus la guanyadora en la categoria de Cooperació publicoprivada desenvolupa a Motril, Granada, el seu projecte dedicat a la introducció de la fotja banyuda a la reserva Natural Concertada Bassa de Suárez amb l'objectiu de consolidar una colònia de cria en llibertat de fotja moruna. Gràcies a això s'han consolidat dues parelles de cria continuada i vuit nous exemplars nascuts a la Reserva Natural.

L'empresa Wellnes Telecom ha resultat finalista en la mateixa categoria amb l'objectiu de la reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle marcats per l'estratègia de la Unió Europea per al 2020. L'empresa s'ha centrat en crear, desenvolupar i demostrar una solució TIC innovadora per incrementar la sostenibilitat dels sistemes de recollida de residus actuals, incrementar la conscienciació de la ciutadania en matèria de reciclatge de residus, optimitzar costos i reduir la petjada de carboni.

El jurat qualificador d'aquest any ha estat compost per les següents entitats i institucions: Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Ajuntament de Madrid, Junta d'Andalusia, Generalitat Valenciana, Govern de Canàries i Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Sobre la Fundació Fòrum Ambiental

La Fundació Fòrum Ambiental és una entitat sense ànim de lucre que té com a principal objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les Empreses, les Administracions i la resta de la societat, per aconseguir i aplicar conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual .

El seu treball s'articula al voltant de tres línies d'activitat: informació i divulgació, desenvolupament de projectes i suport a programes de formació i de recerca. Aquestes línies persegueixen:

• La incorporació de la cultura ambiental a la cultura empresarial
• La difusió entre la societat de la compatibilitat entre desenvolupament empresarial sostenible i la protecció de la qualitat mediambiental
• El desenvolupament i la protecció d'un sector autòcton d'activitats econòmiques basades en el Medi Ambient.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article


 

Quines són les energies renovables? Quina diferència hi ha amb aquelles que no ho són? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han formulat en una de les sessions d'Aprenem el Sol.

Notícia

L’AMB i l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat han presentat el nou carril bici del pont d’Esplugues, una de les connexions clau de la Bicivia metropolitana, i la darrera electrolinera.

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Butlletí