Actuar contra la pobresa és cada cop més urgent, segons l'Informe Mundial sobre Desenvolupament 2005

09/09/2005 - 00:00
Aquest dijous, 8 de setembre, s'ha presentat a Catalunya, a la seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona, l'informe Mundial sobre el Desenvolupament Humà 2005, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). L'Informe, ha estat lliurat als líders mundials mitjançant la representació dels 191 Estats membres de les Nacions Unides que preparen la Cimera Mundial del 2005, que tindrà lloc a Nova York del 14 al 16 de setembre, i on s'ha de revisar el progrés assolit cap als Objectius de Desenvolupament del Mil·leni(ODM).
Ara, L'Informe Mundial sobre el Desenvolupament Humà 2005, demostra que tot i haver-se assolir un progrés global, molts països fan passos enrere. I per tant exigeix canvis ràpids i dràstics en l'ajut, el comerç i les polítiques de seguretat. Exigeix més ajut, una profunda reforma comercial, que acabi amb un 'sistema d'impostos pervers en què els països més pobres del món han de suportar els aranzels comercials més grans i analitza el proteccionisme i les subvencions que, pel contrari, utilitzen els països més rics' i la consolidació de la pau a llarg termini, ja que 'dels 32 països més baixos en el rànquing de desenvolupament humà, 22 han patit algun conflicte armat als últims 15 anys, és a dir, hi ha una relació directa entre pobresa i conflicte'.
En paraules de l'administrador del PNUD, Kemal Dervi, 'Aquest Informe sobre el desenvolupament humà ens fa una clara advertència: Sabem que els ODM es poden aconseguir, però si continuem fent com fins ara, això no passarà.' 'Això seria una tragèdia sobretot per als pobres del planeta, però és que els països rics no serien immunes a les conseqüències d'aquest fracàs. En un món interdependent, la nostra prosperitat comuna i la seguretat col·lectiva depenen de l'èxit en la guerra contra la pobresa'.
Avui, subratlla Kemal Dervi :'El món disposa del coneixement, els recursos i la tecnologia per posar fi a la pobresa extrema, però el temps s'acaba.' S'acaba sobre tot, i diàriament per als 10 milions d'infants que moren cada any al món per causes evitables, i per als 2.500 milions de persones que sobreviuen en situació de pobresa extrema.
El 2005 ha de ser un punt d'inflexió A la presentació de l'Informe a Catalunya que ha tingut lloc a la Seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, Ivonne Cruz, investigadora de la Càtedra UNESCO a la UPC en Tecnologia, Desenvolupament Sostenible, Desequilibris i Canvi Global ha assenyalat que l'Informe reflecteix que 'el creixement econòmic de molts països no repercuteix directament en la millora de les condicions humanes'. D'aquí que enguany l'Informe sobre Desenvolupament Humà 2005 porti el títol de 'L'hora de la veritat de la cooperació internacional. Ajuda, comerç i seguretat en un món desigual'.
Per a la investigadora malgrat algunes dades esfereïdores de l'Informe 'l'any 2005 ha de ser un punt d'inflexió perquè la pobresa s'ha reduït i els indicadors socials han millorat'. A més, ha afegit 'els Objectius del Mil·leni (ODM) han focalitzat l'atenció de la comunitat internacional i ha situat la lluita contra la pobresa com a element clau de la cooperació internacional'.
A l'acte de presentació també hi ha assistit Francesc Baltasar, secretari general del Departament Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, qui ha dit que 'les dades i les reflexions d'aquest estudi s'han de portar a les escoles, als dirigents de totes les administracions públiques i a la societat general per tal d'incrementar la consciència i intervenir directament en les millores del desenvolupament humà'.
Les entitats editores de la versió en català de l'Informe són: Associació per a les Nacions Unides a Catalunya, Centre UNESCO de Catalunya; la Càtedra UNESCO a la UPC de Tecnologia, Desenvolupament Sostenible, Desequilibris i Canvi Global i Creu Roja a Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Caixa de Sabadell; 'Sa Nostra' Caixa de Balears i la Generalitat de Catalunya.
Podeu accedir a la versió integra de l'Informe aquí. (en castellà)

Relacionats

Butlletí