Aparquem el cotxe: Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

09/12/2002 - 00:00
Prop d'un centenar de municipis catalans, tres consells comarcals, la Universitat de Girona i el sindicat de treballadors UGT s'han compromès a establir mesures permanents que afavoreixin la sostenibilitat de l'entorn. La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura comença dilluns vinent i culminarà amb el Dia sense Cotxes, el dia 22. En aquest reportatge us oferim recursos i enllaços per seguir aquest esdeveniment i repassem les diferents mesures concretes impulsades.
Conscienciar els ciutadans de manera que l'ús del vehicle privat sigui compatible amb el desenvolupament urbà sostenible (protecció de la qualitat de l'aire, prevenció d'emissió de gasos amb efecte hivernacle I el consum racional dels recursos energètics); sensibilitzar-los sobre els impactes ambientals del transport; incrementar les oportunitats perquè els ciutadans puguin usar mitjans de transport alternatius al cotxe; i oferir-los la possibilitat de redescobrir la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural en un ambient saludable i relaxat són els objectius principals de la segona edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que es desenvoluparà entre els dies 16 i 22 de setembre d'enguany i que culminarà el proper 22 de setembre amb la celebració de la Diada Europea Sense Cotxes.

En el decurs dels sis dies que durarà la Setmana de la Mobilitat, nombroses entitats públiques, organitzacions no governamentals i associacions, aplegades en la Comissió Institucional del Dia Sense Cotxes, han dissenyat un interessant conjunt d'activitats que pretenen sensibilitzar el ciutadà sobre els impactes ambientals que provoca l'ús abusiu del transport privat alhora que s'oferiran alternatives més respectuoses amb el medi.

L'any 2001 es va celebrar per primera vegada a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enguany la Unió Europea torna a convocar aquest esdeveniment a través de la Carta Europea. La coordinadora de la Setmana de la Mobilitat Sostenible del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Cristina Ortiz, ha assenyalat que, com a novetat, els municipis han tingut una doble possibilitat de participació. Per una banda, els consistoris locals han pogut adherir-se a la Setmana de la Mobilitat i el Dia sense Cotxes, com ja ho van fer l'any passat, dissenyant actes i activitats perquè el ciutadà participi activament en la celebració i, d'altra banda, els municipis que ho han desitjat han pogut adherir-se a la Carta Europea. Aquest document recull un seguit d'actuacions bàsiques de caire permanent que s'han d'aplicar per tal de millorar la sostenibilitat i seguretat urbana. En aquest sentit, un total de 95 municipis catalans -tretze més que l'any passat-, tres consells comarcals -Gironès, Baix Llobregat, i Cerdanya-, la Universitat de Girona i el sindicat de treballadors UGT han signat la Carta Europea per implementar les accions bàsiques que en ella s'exposen alhora que es comprometen a idear noves iniciatives que afavoreixin la millora de l'entorn quotidià.

Per saber de les mesures concretes impulsades podeu consultar aquest recurs imprescindible.

La Comissió Institucional del Dia Sense Cotxes ha establert que cadascun dels dies de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Seguretat estigui dedicat de manera monogràfica a un aspecte concret del transport. Així, el dia 16 de setembre es centrarà en el transport públic; el 17, serà el Dia del Vianant; el 18, el Dia de la Bicicleta; el 19 de setembre es dedicarà a l'Ús responsable de la Moto; el dia 20 tindrà com a protagonistes els nens i nenes les vies verdes; el 21 serà la Jornada de Portes Obertes; i, com a punt i final de l'extens programa d'activitats, el 22 de setembre, tindrà lloc la celebració del Dia Europeu Sense Cotxes.

L'any passat la participació de 82 municipis en aquestes jornades va situar Catalunya en el quart lloc d'Europa pel que fa al nombre d'adhesions, per sobre d'estats com Alemanya, França o Anglaterra, i només va ser superada per Itàlia, Àustria i la resta de l'Estat espanyol.

Les activitats municipals

El president de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Antoni P. Fogué ha explicat que des d'aquesta entitat es donarà el màxim suport a les iniciatives municipals que s'organitzin amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i el Dia Sense Cotxes. Per tal de facilitar la difusió de les activitats de tots els consistoris, la pàgina web de la Diputació de Barcelona recollirà cadascuna de les iniciatives municipals. Així mateix, la Secretaria Tècnica de la Xarxa farà un informe sobre la reducció de l'ús dels vehicles particulars, l'increment de l'ús del transport col·lectiu i la participació ciutadana en les diferents activitats organitzades amb motiu de la Jornada Europea Sense Cotxes. La participació municipal 'significa que els consistoris es comprometen a aplicar mesures permanents que afavoreixen la sostenibilitat de les seves localitats'. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha programat pel proper divendres 20 de setembre la Jornada formativa «Plans municipals de mobilitat» en la que s'exposarà la planificació que la Diputació de Barcelona proposa per implementar de manera permanent mesures sostenibles -aquí trobareu la proposta de pacte elaborada el setembre de l'any passat- alhora que explicarà el tipus de suport que la Diputació donarà als municipis que vulguin introduir aquestes mesures estables.

En definitiva, tot aquest desplegament de recursos tant humans com tècnics ha de servir per prendre consciència que l'entorn en què vivim s'ha de protegir i aquesta protecció ha d'arribar tant des de les institucions I associacions com de cada ciutadà en particular perquè tots podem contribuir a fer de la nostra localitat un lloc sostenible i segur.

Per una altra banda, entre el 16 i el 24 de setembre s'instal·larà una Exposició Central de la Mobilitat Sostenible i Segura a la plaça de la Universitat. Es preveu comptar amb estands temàtics, institucionals i dels proveïdors de serveis de mobilitat.


Setmana de la Mobilitat a Sostenible:

16/09/2002 Nova estratègia de la Comissió Europea per reduir les emissions de C02 als vehicles.
14/09/2002 Recursos i enllaços sobre transports públics.
13/09/2002 Compartir cotxe, estalvi de temps i de diners.
12/09/2002 Aparquem el cotxe! A punt la setmana de la Mobilitat Sostenible.

Agenda d'activitats.



Relacionats

Butlletí