Bonn acull la Cimera pel clima (COP23)

Ha de servir per avançar en els objectius i en les pautes d'implementació de l'Acord de París

Font: Televisió de Catalunya

07/11/2017 - 17:02

Aquest 6 de novembre ha començat una nova edició de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP23. La cimera es farà a Bonn, Alemanya, fins al 17 de novembre. L'objectiu és impulsar les nacions cap al nivell d'ambició necessari per afrontar l'escalfament global i fer camí cap a un desenvolupament més sostenible i pròsper.

La conferència també fomentarà el dinamisme entre ciutats, estats, regions, territoris, empreses i la societat civil en suport dels plans nacionals d'acció climàtica i de l'objectiu de limitar l'ascens de la temperatura global acordat internacionalment.

La conferència s'emmarca en un escenari en què els últims fenòmens meteorològics extrems han arrasat la vida de milions de persones en llocs com Àsia, Amèrica i el Carib. I també arriba pocs dies després d'un informe de l'ONU on s'insta els governs a accelerar les mesures contra l'escalfament global davant del ritme actual, insuficient per assolir els objectius acordats en la COP21.

Es preveuen diverses iniciatives de transformació, que n'inclouen una de l'ONU sobre salut i petites illes; una plataforma per donar suport al compromís amb els pobles indígenes; un ampli pla d'acció de gènere i un projecte global per oferir cobertura assequible d'assegurances a més de 400 milions de persones pobres i vulnerables.

La conferència l'organitza la Secretaria de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (UNFCCC), presidida per Fiji. En aquest cas, se seguirà un concepte innovador d'"una conferència, dues zones".

L'anomenat Campus del Clima s'organitzarà en dues zones: la zona Bula i la zona Bonn. La primera, on s'hi faran converses entre governs, estarà formada pel Centre de Conferències Mundials de Bonn, el Campus de les Nacions Unides i una àrea ampliada darrere de l'edifici Deutsche Welle. La paraula "bula" prové de la cultura fijiana i significa "hola", així com un desig de salut i felicitat.

La zona Bonn, que se situarà a la zona del Parc de Rheinaue de Bonn, acollirà esdeveniments centrats en l'acció climàtica, actes paral·lels i exposicions organitzades per la UNFCCC i el govern d'Alemanya.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Una de les fites més importants de la cimera de París del canvi climàtic del 2015 va ser la definició d’un full de ruta sobre el finançament que es va concretar en 100.000 milions de dòlars per al 2020. Aquesta és la suma que els països més desenvolupats haurien de mobilitzar per ajudar als que ho són menys a pagar els seus esforços en aquest àmbit, com s’ha recordat a la COP 23 celebrada a Bonn. Però la nova presidència dels EUA, amb el seu anunci de retirar el país de l’acord, ha estès la preocupació entre molts participants donat que es tracta d’un dels principals donants. No obstant, a la COP 23 també hi hagut anuncis positius. T’expliquem les principals conclusions de la Cimera en aquest article.

Opinió

Aquests dies a Bonn es reuneix el món per debatre sobre el canvi climàtic. Amb la incorporació de Síria al debat, els EUA es queden sols en el seu rebuig de l'Acord de París. Es dóna la paradoxa que el govern americà ha presentat la major quantitat de dades científiques sobre el problema. És política ambiental? Cultura ambiental? Educació ambiental?

Entrevista

Hicham Achebak és un jove investigador que està investigant l'impacte de la calor en la salut. Parlem amb ell per esbrinar les conseqüències de l'escalfament global en la salut i sobretot com establir mecanismes d'adaptació davant l'augment de les onades de calor que ens portarà el canvi climàtic.

Butlletí