De l'agenda a l'acció

04/02/2003 - 00:00
La Campanya Espanyola de Ciutats i Pobles Sostenibles s'ha donat a conèixer aquesta setmana públicament a Almeria. A la ciutat andalusa, es van reunir dimecres, 2 d'abril, els representants d'administracions locals i d'organitzacions no governamentals dels diferents territoris de l'estat, -amb un pes notable, la representació catalana i andalusa-, per a presentar un instrument que es proposa ajudar a passar de la teoria, definida en moltes de les agendes 21, a la necessària acció. Prop de 250 institucions d'arreu de l'Estat -144 eren presents a la constitució- s'han adherit a l'anomenat Compromís d'Almeria, presentat aquest dimarts per la consellera de Medi Ambient de la Junta d'Andalusia, Fuensanta Coves, i el diputat de Medi Ambient de la Diputació Antoni Fogué. Per a l'octubre ja hi ha una primera trobada de treball prevista en la qual, previsiblement, es promourà un manual de bones pràctiques i un cens de municipis sostenibilistes. La labor de la Diputació de Barcelona, una de les administracions pioneres en polítiques ambientals, és un dels referents en aquest procés. Precisament, en el marc de la constitució de la Campanya, la Diputació i la Junta d'Andalusia es van presentar els resultats d'un estudi sobre la implantació de les agendes 21 a l'estat. 'Estem convençuts que els processos d'Agenda 21 Local només arribaran a la seva finalitat si són capaços d'incorporar la participació activa de la ciutadania que desenvolupa la seva activitat en el territori', es llegeix en el manifest que es va aprovar. Aquesta crida a l'ambició es concreta en una sèrie de claus i de compromissos:
> L'acció municipalista: L'esforç s'ha de centrar a passar de l'agenda a l'acció. La Campanya vol reconèixer el paper decisiu que han tingut els governs locals com motors de l'acció local. Les ciutats i pobles sostenibles han de ser una prioritat de tots els nivells de govern. Ha de millorar el paper i les competències de les autoritats locals, així com dels actors implicats en l'aplicació de l'agenda > Una nova governabilitat: La política de sostenibilitat estarà integrada en la política del govern municipal. S'introduiran sistemes i eines modernes en la gestió municipal per a assegurar una aplicació constant, una supervisió eficaç i una millora contínua. En aquest sentit, l'administració ha de ser un exemple per a tots els sectors. > Distribució equilibrada de recursos: Es desenvoluparan polítiques de redistribució de la renda i de la igualtat d'oportunitats. Caldrà intensificar igualment l'associació entre els sectors públic i privat. > Prioritats ambicioses: el benestar ciutadà: L'administració haurà d'impulsar polítiques clares per a orientar el comportament dels agents privats. L'objectiu és garantir el benestar dels ciutadans. Les prioritats se centraran en l'habitatge, l'ocupació, la sanitat, l'educació i la cultura. > Participació potenciada: El dels fòrums de participació és un altre capítol a potenciar. En relació amb aquest aspecte, els signants del manifest es comprometen igualment a afavorir un ús intens de les tecnologies de la informació. > Treball en xarxa: La Campanya intentarà afavorir la creació d'instruments de cooperació, associacions i xarxes entre entitats locals i altres nivells de govern i les parts implicades per a avançar en el desenvolupament sostenible, amb la finalitat d'afavorir l'intercanvi d'experiències i coneixements així com la realització d'accions conjuntes. > Contra la pobresa i a favor de la pau: Entre els objectius de la Campanya hi ha el treball contra la marginació, la misèria i la discriminació. Les Agendes 21 Locals hauran de reafirmar i actuar en favor de la construcció d'unes condicions d'igualtat, justícia, democràcia i benestar que la facin possible i efectiva arreu del món.
La Campanya Espanyola de Ciutats i Pobles Sostenibles es reconeix en la Campanya Europea de Ciutats Sostenibles i, per això, subscriu específicament els continguts de la Carta de Aalborg, la Carta de Lisboa, la Declaració de Sevilla i la Declaració de Hannover. La tasca de Catalunya amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat també està, ni que sigui en part, en el 'background' de la Campanya.

Relacionats

Butlletí