Ecotaxa: la primera batalla

20/05/2002 - 00:00
Els diners recaptats per l'ecotaxa ja tenen destinació. El Govern balear ha anunciat que en els propers tres anys invertirà 120 milions d'euros en cinc grans apartats: espais turístics, espais naturals, parcs naturals, patrimoni històric i cultural i món rural.
Simultàniament a l'inici, aquest mes de maig, de l'aplicació de l'ecotaxa a les illes Balears, els primers projectes ja s'han concretat. El Govern balear comprarà dos edificis a les platges de Calvià i Can Picafort per enderrocar-los. Igualment, s'adquiriran altres immobles per constituir una xarxa de museus i es crearan vies per al cicloturisme. Aquestes primeres actuacions seran a Mallorca, però hi haurà inversions a totes les illes en proporció al nombre de visitants. Aquest criteri es traduiria en un 65% per a Mallorca, un 15% per a Menorca i un 20% per a Eivissa i Formentera.

Francesc Antich, cap de l'Executiu balear, ha subratllat la importància de l'ecotaxa per passar d'un model turístic esgotat a un model sostenible. El Govern balear ha volgut presentar aquestes actuacions com a fruit del consens, però l'ecotaxa encara té l'oposició de les patronals hoteleres de Mallorca, Menorca i Eivissa. Segons Joan Juanico, consultor ambiental i gerent de l'Associació d'Hotelers de Menorca, el PSOE va presentar a aquests empresaris el projecte en primera instància i 'nosaltres no ens hi vam oposar tenint en compte que Menorca era Reserva de la Biosfera i que volíem preservar el turisme'. Els hotelers menorquins van posar tres condicions per estar-hi d'acord: que fos una taxa i no un impost, que es pagués a l'aeroport i que s'apliqués només a Menorca per les especials característiques que presenta.

'Cap d'aquestes condicions van ser respectades 'ha assenyalat Juanico', i encara que es digui ecotaxa no és una taxa sinó un impost perquè no es paga en contraprestació d'un servei directe, sinó que es recapta i el Govern, després, decideix en què gasta els diners. En segon lloc, com que no era viable cobrar-la a l'aeroport, ens la van transferir als hotelers, i finalment el Govern la va voler estendre a totes les Illes.' Segons aquest representant dels hotelers menorquins, l'ecotaxa és 'injusta, discriminatòria i arbitrària'. El motiu és que el 50% de les places hoteleres de Menorca són il·legals i es lliuraran de cobrar l'ecotaxa. En la seva opinió 'o paguem tots o no paga ningú'.

Els ecologistes del GOB reconeixen que les instal·lacions hoteleres il·legals són un problema, però defensen que la solució no passa per retirar l'ecotaxa sinó per fer que tots la paguin, legalitzant les instal·lacions que no estiguin legalitzades. Segons Miquel Camps, coordinador del GOB a Menorca 'el que no volen els hotelers és haver de cobrar perquè creuen que donen una imatge negativa en fer-ho, però estem parlant d'un impost diari d'un euro, l'equivalent d'una beguda. Aquí hi ha bastant psicosi sobre una qüestió que en el fons no és tan dramàtica'.

En el rerefons de l'ecotaxa trobem la guerra política entre la majoria d'esquerres governant a Balears i el Partit Popular. El Govern central ha perdut, de moment, una batalla. Va recórrer la Llei al Tribunal Constitucional i volia que, mentre aquest Tribunal no fallés, suspengués la Llei de l'ecotaxa. Però no ho va aconseguir, ja que el passat 15 de gener el Tribunal Constitucional va aixecar la suspensió i això ha fet que l'ecotaxa s'hagi pogut començar a aplicar des del passat 1 de maig. Ara cal esperar la sentència definitiva del Tribunal. Com que aquesta va per llarg, l'ecotaxa té en aquest temps una oportunitat d'or per demostrar la seva eficàcia.

Relacionats

Butlletí