El Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) comença a concretar el seu futur

07/02/2003 - 00:00
L'1 de Juliol de 2003 ha entrat en vigor la Llei 12/2003, de 13 de juny, de creació del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (DOGC núm. 3914 de 30 de 2003). La Llei, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, permet la creació del primer Col·legi d'Ambientòlegs i Ambientòlogues de l'Estat espanyol. Ara hi ha una junta gestora, que treballa per la posada en marxa del Col·legi, cosa que serà un fet al llarg del 2004.
La llei de creació del Col·legi d'Ambientòlegs i Ambientòlogues de Catalunya, en virtut de la qual ara s'inicia el procés administratiu que ha de portar a la concreció del Col·legi, al llarg de l'any vinent, pretén regular els deures i funcions dels professionals que es dediquen al medi ambient a Catalunya i més concretament, dels ambientòlegs i ambientòlogues, tot i que també es preveu que persones sense aquesta titulació, sempre que compleixin uns requisits estipulats, s'hi puguin incriure. El sector ambiental té, segons es reconeix en el preàmbul de la llei, 'una importància creixent en la nostra societat'. 'La preocupació creixent de la població -es pot continuar llegint- pel medi ambient, les noves regulacions en aquesta matèria i la necessitat que les empreses, per a ésser més competitives, no menystinguin el respecte al medi ambient han donat lloc a la formació d'una professió i uns professionals que responen a aquestes necessitats socials, a les quals donen solució amb actuacions específiques'. El Col·legi té les següents finalitats (regulades a la Llei 13/82):
> Ordenar, dins el marc de les Lleis, i vigilar l'exercici de la professió d'ambientòleg. > Representar els interessos generals de la professió, especialment en les seves relacions amb l'administració. > Defensar els interessos professionals dels col·legiats. > Vetllar per a què l'activitat professional s'adeqüi als interessos dels professionals. > Vetllar per l'ètica professional i pel respecte al dret dels ciutadans (codi deontològic). > Participar en els òrgans consultius de l'administració. > Organitzar activitats i serveis comuns de caràcter professional. > Emetre informes i dictàmens en procediments judicials. > Visar treballs i projectes professionals.
L'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA), ha estat la impulsora d'aquest procés des de l'any 1997. L'associació, creada l'any 1996, agrupa estudiants i llicenciats en Ciències Ambientals de Catalunya, llicenciatura que actualment s'imparteix a la Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, des de fa dos anys a la Universitat de Barcelona i més recentment a la Universitat de Vic. Durant aquest cinc anys l'ACCA ha rebut l'assessorament legal d'un bufet d'advocats i ha mantingut reunions periòdiques amb el Departament de Justícia i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, grups parlamentaris i altres col·lectius professionals. El 4 d'abril de l'any 2002 es va publicar al DOGC l'edicte pel qual se sotmetia a informació pública l'Avantprojecte de Llei de creació del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. El 23 de gener d'aquest any, el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publicà el Projecte de Llei del COAMB i finalment, el 5 de Juny es va aprovar definitivament la llei. Després de la publicació al diari oficial, cosa que va tenir lloc el dia 1 de juliol, la llei ja té vigor. Des d'aquest moment, l'ACCA ha de constituir la Comissió Gestora i disposa d'un any per organitzar l'Assemblea Constituent del Col·legi, on s'aprovaran els estatuts definitius del Col·legi i s'escollirà la junta directiva. Per més informació:
Comissió Gestora del Col·legi d'Ambientòlegs i Ambientòlogues de Catalunya. Associació Catalana de Ciències Ambientals acca_cat@teleline.es C/ Providència 42, 3er. tel. 93 285 81 53 08024 Barcelona
AdjuntMida
Image icon Foto: UAB.6.07 KB

Relacionats

Butlletí