El Govern deroga l''impost al sol'

Reconeix el dret a autoconsumir sense càrrecs ni càrregues

Font: Sara Ledo. El periódico

08/10/2018 - 11:27

Va dir que ho faria abans d’acabar l’any i ha complert la paraula. La ministra Teresa Ribera ha donat ales a l’autoconsum amb la derogació de l’'impost al sol’ en el Consell de Ministres d’aquest 5 d’octubre. "Per fi aquest país es deslliura de la gran absurditat de què s’han burlat la majoria dels observadors internacionals". Amb aquestes paraules de "particular satisfacció" posava Ribera punt final al popularment anomenat 'impost al sol’, un càrrec que va establir el Govern del Partit Popular l’octubre del 2015, segons el qual les persones amb instal·lacions renovables per a l’autoconsum havien de pagar una quantitat per l’energia generada i consumida a la seva pròpia instal·lació per contribuir al manteniment del sistema elèctric.

A més, la nova regulació impulsada per l’Executiu inclou la simplificació dels tràmits burocràtics i tècnics requerits, com és el cas de la inscripció en el registre administratiu d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica per a les instal·lacions no superiors a 100 quilowatts, així com el dret a l’autoconsum compartit per un o diversos consumidors, ja que, segons la ministra, el 65 % dels espanyols viu en règim de coveïnat.

"Fins ara la normativa et permetia una divisió de la coberta, el que es preveu ara que es faciliti és que tinguis tota la coberta plena de plaques i puguis compartir l’energia amb els veïns, que cada un pugui consumir aquestes energies. Si no hi ha els veïns, tu consumiràs el total, i si hi són el consumireu entre tots", ha explicat a aquest mitja l’expert en energia Jorge Morales de Labra, que afegeix que si no tens lloc a casa per a les plaques podràs posar-les "a l’escola de davant" o un altre lloc.

A Espanya, segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), la potència elèctrica registrada en instal·lacions d’autoconsum ascendeix 1.196 MW, 170 MW dels quals corresponen a instal·lacions de fonts d’energia renovables. "Com a dada significativa del retard que Espanya té en aquesta matèria, hem de pensar que un país tan ric en sol com és Espanya compta amb mil instal·lacions, en comparació amb les més d’un milió que té Alemanya", ha conclòs Teresa Ribera.

El decret també inclou mesures per fomentar la generació elèctrica a partir de fonts renovables, com l’eliminació de traves burocràtiques que han dificultat la presència de més mobilitat elèctrica, segons Ribera. "Dels més de 9.000 MW [de les subhastes renovables] que s’havien d’instal·lar d’aquí al 2020 i que havien d’acabar els procediments abans del 31 de desembre del 2018 només n’hi ha 80”, ha precisat Ribera.

Podeu llegir la notícia complerta aquí


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Notícia

Les Comunitats Energètiques són grups de persones que s’uneixen per generar i consumir energia de manera local i col·lectiva. És un element clau de la Transició Energètica perquè fomenta l’empoderament de la ciutadania, l’eficiència energètica i el consum d’energia renovable, alhora que genera comunitat. A Cornellà de Llobregat volem crear una primera Comunitat Energètica. Et vols sumar?

Notícia

Les 55 sol·licituds que s’han inscrit per participar en la primera Comunitat Energètica de Sitges finalment es podran beneficiar totes de l’energia generada a les instal·lacions fotovoltaiques dels edificis municipals del polígon Pruelles-Mas Alba

Butlletí