Els líquens no enganyen: les zones ramaderes de Catalunya estan contaminades per amoni

Font: Verónica Couto/ CREAF

08/02/2018 - 10:44

El nitrogen és un nutrient essencial per la vida, però els ecosistemes no són capaços de processar-lo quan es troba en excés i passa a ser un element perjudicial. Això s’està donant als voltants de les nostres granges, on el nitrogen s’acumula en forma d’amoni. Els líquens, que són molt sensibles a aquest tipus de contaminació, han permès a la investigadora Anna Àvila estudiar-ho.

L’estudi de la composició de líquens al tronc dels arbres permet saber si les poblacions estan afectades per la contaminació. Autor: Lluís Comas.

L’agricultura i la ramaderia intensives generen grans quantitats d’amoni a partir dels excrements i dels fertilitzants amoniacals que s’apliquen als conreus; amoni que provoca l’acidificació del sòl i l’aigua, la pèrdua de biodiversitat i l’emissió de compostos nitrogenats a l’atmosfera. Però no es tracta només d’una afectació local de les comarques ramaderes, sinó que els nitrats un cop a l’aire es combinen amb altres gasos tòxics i viatgen a llarga distància.

Investigadors del CREAF i la UAB han estat buscant, justament, en quin punt la contaminació atmosfèrica per amoni entra en conflicte amb la fauna i flora, el conegut com a nivell crític. Per fer-ho, s’han desplaçat a un alzinar que envolta una granja d’Osona i han estudiat la composició de líquens als arbres. Els líquens són uns perfectes bioindicadors, perquè quan la qualitat de l’aire no és bona ràpidament es veuen afectats. I, efectivament, els resultats indiquen que estem davant d’un ecosistema molt contaminat i que el valor crític aquí és tres vegades més gran que el de referència a Europa. Un valor que, tot i això, no sorprèn, ja que les emissions per amoni a Espanya al 2016 van ser un 39% més altes que fa gairebé 40 anys.

Podeu llegir més informació a la notícia relacionada que ha preparat l’Anna Àvila pel web UAB Divulga.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Així ho confirma un estudi liderat per l’ISGlobal

És sabut que el contacte amb l’espai verd té efectes beneficiosos per la salut. Ara un nou estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) suggereix que també podria exercir un paper positiu contra el declivi cognitiu en persones grans. En concret, la recerca publicada a Environmental Health Perspectives, mostra que la pèrdua en les funcions cognitives esperada com a part del procés d’envelliment és més lenta en persones que viuen a veïnats més verds.

Notícia

Formen part dels treball del projecte HOUSE del CSIC per conèixer el seu comportament i la repercussió en la qualitat de l'aire

Entrevista

 

La nostra salut depèn de com dissenyem les ciutats. Hem volgut parlar amb Glòria Carrasco, investigadora de ISGlobal, especialitzada en salut pública, per saber què és una ciutat saludable i com podem dissenyar ciutats on les persones pugin viure bé i estar sanes. L'entrevista va tenir lloc en el marc d'una jornada dins el projecte Enlaira't, de la plataforma Qualitat de l'Aire.

Butlletí