Endesa Generación estudia si al.lega contra la clausura de la xemeneia de Sant Adrià

09/10/2002 - 00:00
Dimecres passat, dia 4, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya informava del tancament de la segona xemeneia 'és a dir, del grup de producció d'energia II- de la central tèrmica de Fecsa-Endesa a Sant Adrià de Besòs. Ahir, dilluns, la companyia Endesa Generación, que pertany al grup Fecsa-Endesa, rebia oficialment la notificació. Segons informa EFE, el gabinet jurídic de la companyia elèctrica estudia a hores d'ara si presenta o no al·legacions contra la clausura d'aquesta xemeneia que, la setmana passada, va tornar a ocasionar episodis greus de contaminació, que van afectar especialment el barri de Sant Joan Baptista, a Sant Adrià de Besòs.

La Generalitat, per la seva banda, encara trigarà uns dies a instruir l'expedient de tancament, que va impulsar en comprovar que 'la companyia havia incomplert un protocol convingut per solucionar aquesta mena de problemes'.

Sant Adrià de Besòs, i també la zona limítrof de Badalona (els barris del Progrés, el Gorg, Artigues i la Móra), pateixen de fa anys una convivència difícil amb la central tèrmica. A finals dels anys setanta, es van viure grans mobilitzacions veïnals, que van tenir una marcada incidència en el procés de la transició, precisament per uns episodis similars de contaminació. Els veïns de l'època s'hi referien amb el nom de 'polvillo negro'. Aquestes partícules, que fan malbé la roba i la pintura dels cotxes, entre d'altres, continuen complicant la vida als ciutadans d'aquesta zona, més de vint anys després. El juny de l'any 2000 es va produir un altra incidència greu, que va acabar amb cinc demandes contra Endesa d'afectats -entre elles la d'una companyia asseguradora- que reclamaven un total de 2.324 euros per danys causats per les partícules fèrriques en els seus vehicles aparcats en la zona propera a la central. El judici, que va tenir lloc el 8 de març passat, es va suspendre.

L'origen del problema

L'origen del problema és el fuel, combustible que s'utilitza en el grup II. En la seva combustió, el fuel desprèn partícules fèrriques, que s'acumulen a la xemeneia i que es dispersen a l'atmosfera en el moment de la posada en marxa del grup. Habitualment, els grups que estan en funcionament són l'I i el III, que utilizen com a combustible el gas natural. Només entra en funcionament el II quan la demanda d'energia és molt alta.

La tecnologia d'utilització del gas natural en cicles combinats permet aconseguir nivells de rendiment energètic del 60% enfront del 36% d'una central tèrmica convencional, i exigeix terminis de construcció més reduïts, a més de proporcionar clares avantatges en matèria de preservació del medi ambient. Concretament, redueix entre un 50% i un 60% les emissions de CO2 i en un 80% les de NOx respecte de les centrals tèrmiques convencionals de carbó o fueloil, no suposa pràcticament emissions de SO2 i les de partícules són mínimes.

... i Endesa continua fent negoci

Per una altra banda, segons es pot llegir en la plana oficial d'Endesa, les centrals de cicle combinat que Endsa té a l'estat han subministrat a la xarxa un total de 580.000 MWh des de la seva entrada en explotació el passat mes de juliol. El cicle combinat del Besòs (Sant Adrià de Besòs), també de 400 MW, va registrar una xifra de producció de 260.000 MWh.

Més informació:

Les aventatges del cicle combinat.
Els dubtes i les reserves sobre el cicle combinat.

Relacionats

Butlletí