Energia solar, un compromís solidari

10/12/2002 - 00:00
El director gerent de l'Agència Local d'Energia de Barcelona, Antonio Romero Barcos, presenta aquest ens, que es va constituir f uns mesos, i explica algunes de les primeres accions realitzades.

La instal·lació de captadors solars fotovoltaics a 8 escoles municipals és una de les primeres actuacions que realitza l'Agència Local d'Energia de Barcelona des de la seva constitució com a Consorci públic el passat mes de maig. L'Agencia ha estat impulsada per l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de fomentar l'estalvi d'energia i promoure l'ús d'energies netes i renovables i té com a finalitat principal l'impuls i execució del Pla Energètic de Barcelona que ha estat aprovat per l'Ajuntament aquest mateix any.

El Pla Energètic diagnostica l'estat de la situació energètica i d'emissions ambientals de la ciutat aportant tota una sèrie d'informacions d'important rellevància per al desenvolupament futur de la ciutat; alhora que reacciona davant l'anàlisi d'aquesta informació mitjançant la concreció de 54 projectes d'actuació que fins l'any 2010 reduiran el creixement desmesurat del consum energètic i evitaran emissions contaminants a l'atmosfera.

L'actuació en aquestes 8 escoles és un d'aquests 54 projectes i s'emmarca dins d'aquesta estratègia global que vol aconseguir que, entre d'altres resultats, Barcelona es converteixi en la capital mundial de l'energia fotovoltaica, augmentant les plaques solars fotovoltaiques en un 10.000% i arribant a una potència prevista en el 2010 de 14,14 MW.

Cada una d'aquestes escoles disposarà d'una instal·lació de 5 KW de potència que en total produiran cada any uns de 61.617 KW/hora que seran venuts a la companyia elèctrica i que generaran uns ingressos de 24.441,57 euros anuals. Es calcula que aquestes instal·lacions evitaran cada any l'emissió a l'atmosfera de 28.815 Kg. de CO2 (o d'altres gasos equivalents) segons el mix elèctric espanyol. Totes les escoles estaran connectades mitjançant internet a una xarxa d'escoles amb sistemes solars que permetrà fer un seguiment de l'energia estalviada i de les emissions reduïdes.

Aquesta iniciativa té una triple funció, la primera és educativa per apropar el coneixement de les tecnologies i la gestió de les energies renovables a les escoles; la segona és energètica per aconseguir una producció elèctrica real i un estalvi mesurat; la tercera funció és l'efecte demostratiu per els ciutadans i molt especialment pels veïns i veïnes dels barris on estan ubicades les escoles.

Actualment el 80% de l'energia primària consumida a nivell mundial és de procedència fòssil, igualment la transformació i el consum d'energia fòssil i nuclear és una de les principals causes del deteriorament o del risc mediambiental que s'està donant actualment. Per altre banda, les reserves mundials de combustibles fòssils són limitades. Al ritme actual de consum i amb les reserves actualment conegudes els períodes de vida de les fonts fòssils són els següents: gas 61,9 anys, petroli, 41 anys, carbó 230 anys. L'energia és també un exemple dels desequilibris mundials existents: mentre als països desenvolupats consumim desmesuradament energia i malbaratem els recursos energètics, més de 2000 milions de persones no poden accedir als serveis energètics bàsics.

A Barcelona tenim una situació privilegiada per impulsar l'energia solar ja que disposem d'una insolació mitjana de 2.351 hores de sol a l'any, el que suposa 10 vegades el consum energètic total de la ciutat i 28 vegades el consum elèctric. Aquestes 8 instal·lacions són un pas més per aprofitar l'energia solar i contribuir d'aquesta manera al canvi cultural necessari per aconseguir un desenvolupament sostenible.

Relacionats

Butlletí