Es clou el IV Congrés d'Escola Valenciana dedicat a la sostenibilitat

12/11/2006 - 00:00
Amb el terrabastall dels tambors d'una banda escolar i un dinar es va cloure el congrés d'Escola Valenciana dedicat a Escola Valenciana i societat sostenible, en el marc de la Facultat d'Informàtica de la Universitat Politècnica de València. El divendres 8 de desembre era un dia festiu i el campus estava totalment buit, excepte les tres-centes persones que, impassibles al pont de la constitució, s'havien reunit en el congrés que tanca el centenar d'activitats dutes a terme en un llarg procés. Queda lluny l'acte inaugural que es va celebrar el 2 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, centrat en un homenatge a Miquel Gil Corell (1921-2003), farmacèutic a Massamagrell durant cinquanta anys, ecòleg i valencianista. El congrés ha comptat amb una quinzena de ponents i amb la presentació d'una vintena de comunicacions d'experiències pràctiques, el que anomenem bones pràctiques o exemples d'acció ambiental en l'àmbit escolar. El congrés, però, ha combinat la reflexió del món escolar amb la intervenció en els grans debats ambientals del País Valencià, mitjançant la presentació i la difusió del Llibre Verd del territori valencià.[ ... el text continua després del requadre ]

Dinar de cloenda La secció de càtering cooperativa de consumidors de productes ecològics Aigua clara, amb seu a Alberic, es va encarregar del dinar de cloenda, una sorpresa anunciada però ben reconfortant. Val a dir que la qualitat dels productes dels temps i la selecció era excepcional, en la presentació i acabats. Els entrants eren patés de carlota, pèsols i cigrons (humus), bastonets de verdures per sucar, croquetes de cigrons (falafels), de civada, rostes de seità i daus de polenta, sèmola de dacsa, tot adobat amb salses de iogurt, de tomaca, de formatge Roquefort i oli aromatitzat. Com plats forts es van degustar confetti d'arròs, amanida de sèmola (Taboulé), degustació de coques de verdures i, pels carnívors que també n'hi ha, embotits i carns fredes. Les postres amb pastís de xocolata i coca de poma, regats amb vins certificats com ecològics. +informació: www.aiguaclara.org. / J.B
Dues-centes cinquanta persones inscrites evidencien l'entusiasme i la dinàmica activitat d'Escola Valenciana, la Federació d'Associacions per la Llengua. La lectura de les conclusions en plenari va tancar les activitats congressuals, malgrat que les taules amb materials, les exposicions itinerants i els propis materials lliurats ofereixen eines per avançar cap a la sostenibilitat, un repte al que una federació d'associacions en defensa del valencià ha assumit amb voluntat de donar-li continuïtat. Tal i com la ponent Susana Calvo, cap de la Unitat d'Educació Ambiental al Ministeri de Medi Ambient 'Els canvis socials, ambientals i educatius no poden ser interpretats de manera independent, estan interrelacionats. No pot haver-hi un canvi social si no hi ha mediació educativa, però tampoc hi haurà un canvi ambiental si no sabem cap on orientar la nostra gestió, interacció i intervenció en el medi'.
Recursos Un CD amb recursos, lliurat als assistents, inclou un Trivial de l'Escola Valenciana i la societat sostenible, l'audiovisual animat El Xúquer en perill de mort, la Campanya Recicla't d'Abacus, l'Exposició dedicada a Enric Valor, el poema L'arbre vell de Marc Granell i la Carta de la Terra. +informació a www.fev.org / J.B

Relacionats

Butlletí