Escalfament global. Un punt sense retorn?

21/09/2005 - 00:00
Un nou record en la pèrdua de gel del mar Àrtic aquest estiu ha convençut la comunitat científica que l'hemisferi del nord pot haver creuat un llindar crític més enllà del qual el clima mai no es pot recuperar'. Així ho explica un reportatge: 'Global warming: past the point of no return' del diari britànic 'The Independent' que recull les últimes investigacions entre d'altres del doctor Mark Serreze, un dels científics del National Snow and Ice Data Centre, que recull les dades dels gels àrtics.
Els científics també britànics, adverteixen que l'Àrtic pot haver entrat en una fase irreversible d'escalfament que accelerarà la pèrdua del gel del mar polar que ha ajudat a mantenir el clima estable durant milers d'anys. Creuen que l'escalfament global està desfent el gel Àrtic tan ràpidament que la regió està començant a absorbir més calor del sol, la qual cosa causa un desglaç encara més ràpid, i això reforça un cicle viciós fondre's i absorbir calor.
El major temor per als investigadors és que l'Àrtic estigui prop d'arribar a un punt de no tornada a partir del qual res pot revertir la desaparició progressiva d'aquestes masses de gel i de les glaceres de Groenlàndia, la qual cosa causaria en primer lloc una pujada dramàtica del nivell dels mars de conseqüències imprevisibles.
Gràcies als satèl·lits que observen l'Àrtic s'ha pogut descobrir que les masses de gel d'aquesta regió del planeta estan un 18,2% per sota dels seus nivells mitjans tradicionals, el que constitueix un rècord, indica el diari. Al setembre de 2002, la capa gelada de l'Àrtic va descendir al seu nivell més baix des que es realitzen aquest tipus de registres. La disminució de la massa de gel normalment va seguida, un any més tard, per una recuperació fins als nivells anteriors, una cosa que, no obstant això, no ha ocorregut en els estius de 2003 i 2004, destaquen els experts.
Aquest any, afegeixen, és encara pitjor ja que la superfície coberta pel gel àrtic ha descendit als seus nivells més baixos en els mesos de juny, juliol i agost, i es creu que el mateix ocorrerà durant el setembre.
Podeu accedir a la compra de l'article de 'Independent' aquí

Relacionats

Butlletí