Especial Johannesburg: incerteses després de Bali

07/10/2002 - 00:00
La trobada de Bali, l'última de les anomenades reunions preparatòries, i que va tenir lloc del passat 27 de maig al 7 de juny, no ha servit per establir les bases de consens amb les que el sistema de l'ONU pretenia arribar a Johannesburg, com sí que havia passat, en canvi, en les últimes cimeres, com la de Monterrey pel Finançament del Desenvolupament. Més aviat al contrari. La Cimera de Johannesburg per al Desenvolupament Sostenible , que comença a poc més d'un mes vista, es presenta cada vegada amb més interrogants i incerteses damunt la taula. Queden lluny les expectatives de canvi propiciades a partir de Rio.
L'enfrontament entre les Nacions Unides i el sistema d'institucions financeres i comercials internacionals, sobre el paper que han de jugar cadascuna d'elles per assolir els objectius de Rio, sembla que és un dels punts foscos principals de la Cimera per al Desenvolupament Sostenible de Johannesburg. Després de l'última reunió preparatòria, que va tenir lloc a Bali, ben poques coses conviden a l'optimisme.

Al capdavall, cal no oblidar que la trobada de Johannesburg es desenvoluparà enmig del desgovern mundial, que es reflexa en un escenari en el qual el 'nord' no vol assumir les seves responsabilitats en els problemes ambientals del planeta, i en un 'sud' que veu com les polítiques neo liberals imposades des del nord el sumeixen cada vegada més en la misèria social, econòmica i ambiental.

Les Nacions Unides, condemnades a viure un creixent paper de marginació, poc poden fer davant l'estratègia dels països rics per continuar creixent econòmicament a qualsevol preu 'exportant' els problemes ambientals i socials als països en desenvolupament.

Els representants de les organitzacions no governamentals i de la societat civil en general van tenir també presència al Prepcom IV de Bali, que, per ser el darrer, tenia un nivell ministerial. El treball de la societat civil a Bali ha tingut una influència no pas menor, fruit de la qual s'ha subratllat la necessitat que es camini de forma real i eficaç cap a la implementació de l'Agenda 21 als nivells regionals, estatals i locals. El desenvolupament sostenible, a més, s'ha lligat de forma encara més estreta, explícita i indestriables a les problemàtiques socials i econòmiques. L'eradicació de la pobresa, la diversitat cultural, els drets humans, la solució de conflictes bèlics, són objectius que, òbviament també tenen a veure amb la sostenibilitat, a més dels relacionats amb els aspectes de més impacte ambiental directe: tendències de producció, consum i gestió de recursos i residus.

Dins de l'agenda, en la que es preveu que hi participaran 60.000 persones, destaquen:

Global Forum: del 19 d'agost al 4 de setembre.

Abans, i també en paral·lel de la Cimera, pròpiament, està convocat el Fòrum Global de la Societat Civil , que començarà 19 d'agost i que ja va ser molt important a Rio. En aquest fòrum hi tindran cabuda els anomenats grups principals definits en l'Agenda 21 i que, fet i fet, són els joves, les dones, els pobles indígenes, les organitzacions no governamentals, les autoritats locals, els sindicats, les empreses, la comunitat científica i tecnològica i els productors agrícoles. El Fòrum, diguem-ne, no governamental tindrà lloc a prop del Gallagher Estate. Hi haurà, igualment, tot un seguit d'actes i convocatòries paral·leles a la cimera i, previsiblement, també accions de boicot que, naturalment, prioritzaran el factor sorpresa.

Cimera de Johannesburg: del 26 d'agost al 4 de setembre.

La cerimònia d'obertura serà el 25 d'agost i ja a partir de l'endemà, i fins el dia 4 de setembre s'esdevindran un seguit de convocatòries, que tindran lloc, bàsicament, a l'Sandton Convention Centre, just a les afores de Johannesburg.

- Del 26 al 30 d'agost: Trobades i actes entre els participants acreditats a la cimera oficial (delegacions dels estats, organitzacions multilaterals, organitzacions acreditades de la societat civil) sobre acords de partenariat entre els mateixos i amb la finalitat de trobar noves maneres d'avançar cap al desenvolupament sostenible a nivells més locals o regionals. Aquest és un tema molt controvertit que, des de el punt de vista de la majòria de les ONGs és una altra forma de prosseguir amb l'estratègia neoliberal dominant, alliberant als sectors públics de les seves responsabilitats i traspassant-les, una altra vegada, al mercat.
- Del 29 al 30 d'agost: Intervencions de les delegacions que no estan representades al nivell de caps d'estat o de govern i que tindran veu al plenari.
- Del 2 al 4 de setembre: Debat entre els caps d'estat i de govern.
- 4 de setembre: Debat general. Conclusions i adopció dels documents finals. També hi haurà un acte amb presència de representants dels col·lectius que han participat en el Fòrum Global.

Més informació .

Documents de consulta:


Elements proposats per a la declaració política de la Cimera (2 de juliol).

Avanç del programa (18 de juny).

Més documents.

Relacionats

Butlletí