Experiència de compostatge col·lectiu a Badalona

17/06/2002 - 00:00
Decidir-se a fer compost quan un té a l'abast un jardí o una terrassa de grans dimensions és relativament fàcil. De fet, només cal tenir voluntat, paciència i alguns coneixements. Per als que viuen en pisos, però, les coses no són tan fàcils. A ells se'ls afegeix un problema que pot semblar irresoluble: la falta d'un espai adequat. Per solucionar aquest obstacle, l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Badalona impulsa aquests dies una campanya de compostatge col·lectiu.

La idea, de moment, és instal·lar, dues unitats de compostatge en dos espais de la ciutat, al parc de Nova Lloreda i a la plaça Assamblea de Catalunya, que estaran a disposició de les persones que s'inscriguin en l'experiència.

Les dues unitats començaran a funcionar, molt probablement, a primers de juliol, i és per això mateix ja s'han fet un seguit de reunions amb les associacions de veïns afectades (sobretot les de Lloreda i El Centre) i d'altres col·lectius, com ara associacions de pares.

El lema de la campanya és ben explicit: 'A Badalona fem compost'. Un encapçalament que il·lustra el tríptic informatiu que tot just s'ha acabat de repartir en l'àrea d'influència de l'activitat. El tríptic conté les explicacions bàsiques sobre la tècnica del compost i pretén complir dos objectius: per una banda, explicar què és el compostatge, un procés que imita la natura, on la matèria orgànica es transforma naturalment fins a obtenir un producte 'que coneixem com a compost- i que té una gran qualitat com a adob orgànic. Per una altra banda, el tríptic intenta igualment ser un instrument pràctic que anima els ciutadans a provar aquesta tècnica. És per això que s'expliciten clarament quins són els productes més adequats per fer el compost (restes crues de verdura i fruita, marro del cafè, bossetes d'infusió, restes de poda d'arbres, poda de gespa, fullaraca, fruita caiguda...) i els passos bàsics que s'han de seguir per aconseguir l'adob de qualitat.

A més d'oferir la possibilitat de fer el compostatge col·lectivament, a Badalona hi ha altres vies de participació que permeten aproximar-se a aquesta tècnica. La primera està pensada per als més menuts. 'Fem compost a l'escola' ja s'ha posat en marxa amb la participació de 9 centres públics i l'assessorament tècnic de l'Escola de Natura 'Angeleta Ferrer' (93 395 01 05).

L'altra possibilitat és la de fer el compost al badiu, que és com es coneixen a Badalona els patis interiors. En aquest cas, l'Ajuntament recomana prudència i una bona preparació prèvia. Per aconseguir-ho, l'àrea de Medi Ambient s'ofereix a muntar un taller informatiu.

Relacionats

Butlletí