Finalitza l'exposició pública del Pla de l'Energia, amb 140 comentaris rebuts

08/04/2005 - 00:00
El subdirector de l' Institut Català de l'Energia, Ignasi Nieto, va presentar dimecres 3 d'agost els resultats del període d'exposició pública del Pla d'Energia de Catalunya (2006-2015) (PEC). que va finalitzar el 31 de juliol. Aquest període, que es va posar en marxa el 24 de maig, dona peu ara a una revisió del primer document del Pla, per donar la versió definitiva que estarà llest, segons Ignasi Nieto a mitjans de setembre. I al que seguirà un pla d'acció per l'entrada en vigor del Pla al gener del 2006.
Els 140 comentaris rebuts s'han centrat en poques qüestions. Han girat al voltant de línies elèctriques, energies renovables, compliment del Protocol de Kyoto i tancament de les centrals nuclears. No obstant Ignasi Nieto es va mostrar satisfet de la rebuda global del PEC, destacant que de tots els comentaris rebuts, un 50% aporten suggeriments o donen suport al Pla, i un 23% qüestionen aspectes concrets del document. Respecte a les al·legacions a la totalitat del Pla, va destacar que només es podia parlar d'una signada per les entitats Greenpeace, Eurosolar i Ecologistes en Acció.
Respecte a les qüestions més polèmiques com la interconnexió d'alta tensió amb França, va indicar que només s'ha rebut 20 comentaris. Tot i que no es va saber concretar quin percentatge respon a ciutadans i quins comentaris o al·legacions a la línia han arribat d'entitats o institucions que poden tenir molts ciutadans al darrere. Aquest 20 comentaris, segons Ignasi Nieto, fan entendre que la qüestió no és tan important per als catalans.
En aquest sentit el subdirector d'Energia va aclarir que el pla no farà propostes sobre el traçat, tot i que va insistir que el sistema català necessita l'euroconnexió, que a més serà necessària per complir l'objectiu cabdal del pla energètic que és assegurar l'abastiment. Va destacar també que diverses entitats empresarials de Girona i la resta de Catalunya s'han mostrat favorables a la línia d'alta tensió en aquestes al·legacions.
El percentatge establert per les renovables en Pla del Tinell va ser precipitat Un altre dels temes cabdals de les al·legacions ha estat el de les energies renovables. Ja que ha estat denunciat reiteradament l'incompliment del PEC de les directrius de la UE i el Pacte de Tinell que estipulen un 12% de producció amb energies renovables per l'any 2010 mentre que el PEC es queda en un 7%.
En aquest sentit Ignasi Nieto va avançar que no hi haurà grans canvis en aquest sentit. Respecte a la Directiva Europea que fixa uns objectius del 12% de renovables va destacar que aquest 12% és per al global europeu, i que altres països, o altres zones de l'Estat, per al pla estatal que farà front a aquesta directiva, hauran de compensar el dèficit de Catalunya en aquest sentit, ja que per les circumstàncies geogràfiques i de recursos naturals Catalunya no pot assumir en l'objectiu del 2010 més d'un 7%. Aquesta 'justificació' del percentatge de renovables que preveu el PEC ha estat ja amplament criticat tant per entitats ecologistes, com alguns partits polítics, com ara Els Verds.També va indicar que el que el Pacte de Tinell es va equivocar en aquesta qüestió, assumint un percentatge poc realista.
Tot i això va avançar algunes novetats que s'inclouran en la versió definitiva del PEC en relació a les renovables. En concret s'està pensant la instal·lació d'una planta solar termoelèctrica a Lleida, una proposta feta per un ciutadà en el període d'exposició pública del Pla, petits canvis en els m2 que es contemplen per l'energia solar tèrmica i una revisió a l'alça de l'energia eòlica que respon a tenir en compte les millores tecnològiques que es preveuen, i que suposarà un canvi de 3.000 a 3.300 MW instal·lats.
Les comarques de Tarragona i Girona, les més actives en el debat Ignasi Nieto va destacar també que les comarques de Tarragona i Girona han estat lesmés actives en el procés d'exposició pública, amb un 22% del global de comentaris, tot i tenir menys població i menys entitats que Barcelona.
Cal destacar que dels 140 comentaris rebuts al Pla de l'Energia, 41% són aportacions de ciutadans privats, que han arribat per carta o a través de la bústia del ciutadà del , i un 59% provenen d'institucions i entitats, com ara col·legis professionals, grups ecologistes, partits polítics, etc. Els ecologistes es senten menyspreats La Federació d'Ecologistes de Catalunya ha emès un comunicat, en el què diuen sentir-se menyspreats per 'la versió que ha donat el Departament de Treball i Indústria de les al·legacions'. Asseguren que no s'ha valorat l'esforç seriós de reflexió sobre el pla energètic que ha fet la Federació d'Entitats Ecologistes.
En aquest sentit no coincideixen les dades que s'oferien des del govern amb les que indiquen Ecologistes de Catalunya. Des d'aquesta entitat s'assegura que només amb les organitzacions - Alnus,Bosc verd,CEPA,GEVEN, Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra, GEPEC, IPCENA, LIMNOS, ANG, Salvem l'Empordà i IAEDEN- que pertanyen a la Federació, representada pràcticament a tot el territori català, s'ha comptabilitzat 450 al·legacions presentades al pla. A més denuncien que no s'ha tingut en compte tampoc l'esforç de tots els municipis i entitats que integren la plataforma NO a la MAT a les comarques gironines.

Relacionats

Butlletí