La policia desallotja els activistes de Greenpeace encadenats a Constantí

22/10/2002 - 00:00
Actualització [17:30]
Agents del Grup Rural de Seguretat de la Guàrdia Civil han desallotjat cap a les 15 hores, sense incidents i de forma pacífica, als 40 activistes de Greenpeace que han bloquejat durant més de sis hores els dos accessos a la incineradora de Constantí (Tarragona). Els membres del grup ecologista s'han resistit de forma passiva i han estat detinguts i traslladats a les dependències de la Guàrdia Civil de Constantí. Greenpeace ha fet aquesta acció en protesta contra la política de gestió de residus de la Generalitat. (Informació d'Europa Press).

Actualització [14:50]
Membres de Greenpeace s'han reunit aquest matí amb representants de la de Generalitat per tractar d'arribar a algun acord, segons han anunciat els propis activistes, informa La Malla.

Des de primera hora del matí, 40 activistes de Greenpeace s'encadenen als accessos a la planta incineradora de residus perillosos de Constantí (Baix Camp). Amb aquesta acció, els membres d'aquesta organització volen denunciar la perillositat d'aquesta central, de la qual Greenpeace exigeix a la Generalitat de Catalunya el tancament.

La incineració de residus perillosos és, segons argumenta l'organització ecologista en un comunicat, una pràctica que afecta greument a la salut de la població i el medi ambient, ja que no elimina les substàncies tòxiques contingudes en els residus sinó que les allibera al medi a través dels gasos de les xemeneies i de les cendres que es generen. Entre les substàncies que s'emeten es troben metalls pesats i productes de combustió incompleta, "entre els quals hi ha les cancerígenes dioxines, el verí ambiental més perillós mai conegut", denuncien els ecologistes.

Diversos barrils, que simbolitzen els residus que s'incineren a Constantí, i algunes pancartes, en les quals es pot llegir "Un pla de residus sense incineració i producció neta, ja!" són els elements més visibles del bloqueig. De forma paral·lela a aquesta acció, altre grup d'activistes ha entrat en les instal·lacions, propietat de la Junta de Residus (70%) i d'un conjunt de socis privats i gestionada per l'empresa Grecat, per a documentar la situació en l'interior de la planta, una iniciativa unilateral presa després de la negativa de la Junta de Residus de la Generalitat de Catalunya d'oferir als ecologistes les dades que havien sol·licitat sobre la generació de residus i emissions d'aquesta planta.

'No resulta creíble, davant un panorama on existeix un fort interès econòmic de les empreses per la gestió de residus i per tant per la seva generació, que aquest model industrial pugui fomentar la reducció i el reciclatge, i molt menys promoure la producció neta', -declara Sara del Riu, responsable de la campanya de Tòxics de Greenpeace Espanya- 'La incineració de residus no és rendible ni des del punt de vista ecològic ni social, degrada el medi ambient i manté el model industrial contaminant actual'.

Una resolució recent de la Cort europea de justícia situa la incineració al mateix nivell que els abocadors, una notícia publicada la setmana passada per Sostenible i que tanca en certa forma una estèril polèmica. La incineració de residus urbans és sempre un tractament d'eliminació de residus, i no una activitat de recuperació.



Relacionats

Butlletí