La presidència danesa de la UE s¿enfronta a deu proves ecològiques

08/05/2002 - 00:00
La presidència danesa a la Unió Europea ha rebut una llista de deu proves mediambientals que l'Oficina Europea del Medi Ambient Europeu (European Environmental Bureau, EEB), la federació més important d'organitzacions mediambientals europees, considera que s'hauran de superar per tal que la presidència tingui èxit en matèria de medi ambient.

La llista de proves mediambientals, publicades per l'EEB, inclou els punts següents:

1. Cimera de Johannesburg: iniciar un acord global per garantir una connexió directa entre Monterrey, Doha i Johannesburg basada en compromisos comuns però diferenciats i que separi el creixement econòmic de la degradació mediambiental com a punts principals. Acordar un programa d'acció a la Cimera Internacional, amb un calendari concret i mitjans d'implementació en tots els camps.

2. Millores: iniciar un debat de les institucions de la Unió Europea i els països candidats sobre les directrius per a polítiques regionals sostenibles en l'àmbit social i el mediambiental.

3. Reforma CAP (Common Agricultural Policy, Política agrícola comuna de la UE): adoptar una declaració sòlida i ambiciosa a la Cimera de Copenhague que destaqui els principis i estableixi un calendari per a la reforma CAP, incloent-hi l'abolició de subsidis que malmetin el medi ambient i el foment del desenvolupament rural i de mesures agrícoles i mediambientals.

4. Productes químics i pesticides: recordar a la Comissió les conclusions de Gothenburg per garantir una nova política sobre pesticides abans de l'any 2004 i alertar sobre el retard en els processos legislatius. Convèncer la Comissió que proposi, abans del mes de juliol de 2003, una directriu sobre mesures per a la reducció en l'ús d'aquests productes amb objectius i dates específiques, i una tasca de revisió de la directriu 91/414/EC per contribuir a assolir un elevat nivell de protecció de la salut i el medi ambient.

5. Reforma fiscal en matèria de medi ambient: adoptar uns nivells de taxació mínims sobre els productes energètics mitjançant una directriu similar a la de Monti, proposada per la Comissió l'any 1997. Prendre iniciatives per fomentar un nou canvi en els impostos des del sector laboral fins al dels recursos naturals i l'eliminació de tots els subsidis que perjudiquen el medi ambient.

6. Compromisos mediambientals: ampliar l'àmbit d'actuació de la proposada directriu i els tipus d'activitats perilloses que poden ser causants de danys mediambientals, com ara la contaminació d'organismes modificats genèticament. Insistir en un compromís estricte; accés directe a la justícia per a les ONG, inversió del pes de la prova i aprovisionament d'assegurança obligatori.

7. Desenvolupament obligatori: assegurar una inclusió total de la dimensió mediambiental en el Procés de Lisboa; particularment, la de tots els indicadors necessaris per a la informació de la pròxima Cimera de Primavera. Reactivar i centralitzar als ajuntaments les tasques d'integració de polítiques mediambientals en totes les decisions i accions que es prenguin.

8. Organismes modificats genèticament: estendre el sistema de traçat d'etiquetatge en el sector de la carn, els ous i els productes làctics dels animals alimentats amb organismes modificats genèticament. Rebutjar la proposta de la Comissió sobre l'esmena de la nova directriu 2001/18, amb la qual es vol legalitzar els imposts il·legals d'organismes modificats genèticament. Mantenir la moratòria actual fins que no es prenguin normes de traçabilitat, etiquetatge i compromisos clars i sòlids.

9. Convenció Aarhus: adoptar directrius sòlides sobre accés a informació mediambiental i participació pública en qüestions de medi ambient, en la línia de la proposta de la Comissió i les esmenes del Parlament Europeu; d'aquesta manera es consideraria la Convenció com un terra en lloc d'un sostre.

10. Empaquetat i residus d'empaquetat: cooperar amb el Parlament Europeu en l'objectiu de millorar les actuacions mediambientals d'empaquetat, l'objectiu principal del qual és la prevenció de la generació de residus que es deriven de l'empaquetat.

"Sabent que el Govern danès vol tenir un paper decisiu en el desenvolupament d'una política progressiva de pesticides per a la UE, lamentem profundament els retards anunciats per la Comissió en la presentació de les propostes per a una nova política de pesticides per protegir els ciutadans europeus i l'entorn de substàncies perilloses", ha afirmat el secretari general de l'EEB, John Hontelez. "No obstant això, l'EEB aprecia l'ajuda del ministre danès de Medi Ambient i la seva promesa de participació en la conferència organitzada per l'EEB que se celebrarà a Copenhague la propera tardor per debatre aquesta política".

Més informació a Civitas 2004.

Relacionats

Butlletí