L'agricultura ecològica estalviaria 6.000 milions de tones de CO2

13/01/2008 - 00:00
Una notícia de Núria Mahamud per a La Malla

Els fertilitzants són els productes químics que més contribueixen a l'efecte hivernacle. Cada any l'ús d'òxid nitrós (N2O) en l'agricultura genera l'equivalent a 2.100 milions de tones de diòxid de carboni (CO2), una quantitat a la qual s'ha d'afegir altres 410 milions de tones fruit del seu procés de producció.

Però aquests efectes col·laterals de l'activitat agrícola podrien evitar-se si la pagesia adoptés un model social i ambientalment sostenible. L'agricultura passaria de ser un dels majors productors de gasos d'efecte hivernacle a ser captadora neta de carboni, assegura Greenpeace en un informe escrit per un dels experts del Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC). L'activitat agrícola genera anualment entre 8.500 i 16.5000 milions de tones, la meitat de les quals tenen una causa directa i la resta són conseqüència de la conversió de terres en camps de cultiu i de la desforestació.

Una agricultura sostenible ecològicament permetria estalviar 6.000 milions de tones de CO2 a l'atmosfera, és a dir, pràcticament la totalitat de les emissions directes (6.100 milions de tones si fem la mitjana de les emissions totals), segons Greenpeace. L'impacte ambiental de la producció agrària ha assolit uns "nivells crítics", ha declarat Juan Felipe Carrasco, portaveu en agricultura de Greenpeace. "Els governs han d'actuar urgentment per implantar una agricultura i ramaderia modernes i abandonar un model que va contra ells".

Entre les millors pràctiques per aconseguir aquest canvi sobre l'impacte climàtic, Greenpeace aconsella no deixar el camp al descobert, utilitzar quantitats exactes de fertilitzant en el moment i lloc adequat , no cremar collites i reduir l'ús de l'arada. L'informe ha estat elaborat pel professor de la Universitat d'Aberdenn Pete Smith, membre del Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC). En ell també alerta que a segona causa de les emissions agrícoles és la ramaderia i que de continuar el ritme actual de consum de carn les emissions de metà continuaran creixent en les properes dècades. Cada quilo de carn de boví genera 13 quilos de CO2 i cada quilo de xai uns 17 quilos d'emissions.

Relacionats

Butlletí