L'aigua, un dels reptes del mil·lenni, centra un fòrum mundial al Japó

15/03/2003 - 00:00
El Tercer Fòrum Mundial sobre l'Aigua comença demà, diumenge, a Kyoto, Shiga i Osaka, al Japó i ho fa amb un objectiu clar i ambiciós, i també urgent: evitar que es compleixi la terrible previsió que condemna la meitat de la població mundial a patir per l'aigua l'any 2025. Es tracta, igualment, d'ajudar a prevenir les més de 5 milions de morts que cada any es relacionen amb les malalties que s'associen amb la falta d'aigua o el seu mal estat. Sobre la taula hi ha també altres aspectes inquietants: els experts asseguren que els perills relacionats l'aigua afectaran de foma molt més evident la geopolítica mundial. Són, aquests, alguns dels temes que es tractaran en les més de 300 sessions que tindran lloc fins al dia 23 de març al Japó. El creixement urbanístic i el canvi climàtic també agreugen, avui, les perspectives. Entre els aspectes clau que es tractaran destaquen: Governança
La falta d'aigua determinarà, en un futur pròxim, moltes de les decisions polítiques mundials. Així doncs, definir qui ha de decidir com utilitzar aquest recurs es planteja com un factor clau. Els experts aposten per un sistema administratiu obert, flexible i participatiu. Fins que aquest no arribi, els governs haurien de convertir en prioritat les polítiques relacionades amb l'aigua.
Distribució i qualitat
Per aconseguir-ho, caldrà posar l'accent en noves accions per garantir una millor distribució d'aquest recurs i un augment de la seva qualitat. Previsiblement, això passarà per un augment de les infraestructures i plans polítics relacionats amb l'aigua. Aquests, però, i així ho assenyalen els experts, hauran de ser sostenibles. Alfredo Boné, conseller de medi ambient del govern d'Aragó participarà al Fòrum de Kyoto per exposar l'oposició al PHN.
Higiene
L'accés a una aigua de qualitat és una de les condicions per a una bona higiene, la qual és, a la vegada, una de les condicions imprescindibles per a una bona salut. Per remarcar aquest aspecte, més relacionat amb les qüestions sanitàries, però d'una gran incidència , el Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC) impulsa la campanya WASH (que surt de les paraules en anglès: water, sanitation and hygiene). El WSSCC tem que a Kyoto es parli més de grans infraestructures, i menys de les qüestions que afecten el dia a dia de les persones que no tenen un bon accès a l'aigua.
Creixement urbanístic
L'aigua i el creixement urbanístic van de bracet. Cap política de l'aigua pot impulsar-se al marge de les estratègies de creixement d'una determinada zona. L'augment de la construcció arreu del món és un problema afegit als que, de fa temps, arrossega l'ús d'aquest recurs.
Finançament
Actualment, els nivells d'inversió per a promoure noves infraestructures d'aigua són de 80 bilions de dòlars l'any. Els experts en aigua apunten que durant vint-i-cinc anys caldrà pujar aquesta xifra fins als 180 bilions. Perquè aquesta xifra no es dispari encara més, caldrà posar l'accent en l'eficiència i comptar amb un model que combini els recursos públics, privats i d'entitats no governamentals. Les organitzacions no governamentals, i entre aquestes destaca Friends of the Earth, demanen que això no impliqui un procés encobert de privatització.
Participació
La participació, doncs, es perfila com un factor clau. La població més pobre, i en especial les dones, han de tenir-hi veu.
Al III Fòrum Mundial de l'Aigua hi assistiran més de 10.000 representants de governs del món, representants d'organitzacions internacionals com el Banc Mundial, la Unesco, la UNEP, així com, lògicament, experts sobre aigua i organitzacions no governamentals. Prova de l'interès que ha despertat aquest esdeveniment és el fet que s'hagin acreditat més de 1.300 periodistes. La conferència internacional es donarà per acabada el diumenge 23 de març, amb la reunió de 150 ministres i amb l'adopció d'una declaració i l'aprovació d'un pla per combatre la crisi mundial de l'aigua.

Relacionats

Butlletí