L'Eliana, al País Valencià, Premi a la Ciutat Sostenible

13/03/2003 - 00:00
Aquest migdia s'ha entregat la primera edició dels Premis Ecomed a la Ciutat Sostenible, que tenen lloc en el marc del saló internacional Ecomed-Pollutec, i als quals s'havien presentat 45 candidatures, que representen 25 ajuntaments de tot l'estat. L'Eliana, situada al sud est del Camp de Túria, al País Valencià, és, segons el jurat dels premis, el municipi més sostenible en la seva globalitat. Es tracta d'un poble de segona residència, situat a tocar de l'àrea metropolitana de València, i que des de fa uns anys impulsa un procés d'Agenda 21 local que compta amb una àmplia base social, com ara la plataforma L'Eliana Cívica o el Consell de Nens. Aquests són els elements que han destacat els membres del jurat que, a més, han fet una menció especial als municipis de Granada i Teulada pel desenvolupament dels seus processos d'Agenda 21. En el cas de Granada s'ha destacat que era un dels més primerencs de tot l'estat i que actualment ja han començat a aplicar el pla d'acció i en el de Teulada, a la Marina Alta, la seva Agenda 21 molt centrada en la problemàtica turística. A banda del guardó a la ciutat més sostenible de forma global s'han donat altres premis. - Gestió dels residus (10 candidatures presentades):
S'ha otorgat de forma conjunta als municipis de Valladolid (per una iniciativa de valorització i comercialització de compost) i Sevilla (per l'inici de la recollida d'escombraries al centre històric mitjançant un sistema neumàtic).
- Gestió del cicle de l'aigua (5 candidatures presentades):
El guanyador ha estat el municipi de Sant Cugat del Vallès, que ha desenvolupat una Ordenança d'Estalvi d'aigua [Podeu consultar-la aquí] i diverses accions relacionades, encaminades a l'estalvi domèstic o a la col·laboració amb entitats de la vila.
- Eficiència energètica (3 candidatures presentades):
La guanyadora ha estat la vila del Masnou, que ha tirat endavant un pla municipal per a la millora energètica de les fonts de llum.
- Contaminació acústica i atmosfèrica (2 candidatures presentades):
Donostia ha estat el guanyador d'aquesta categoria amb el seu Pacte Cívic sobre Mobilitat, en el marc del qual s'ha renovat bona part de la flota d'autobusos, s'han urbanitzat nous carrils bici i s'han reconvertit en àrea de prioritat per a vianants diversos carrers del municipi.
- Conservació dels recursos naturals (4 candidatures presentades)
Osuna, un municipi mitjà situat a una hora de Sevilla, ha estat escollit com el que millor ha sabut gestionar els seus recursos naturals. L'aposta pel turisme sostenible d'aquesta petita ciutat, amb una riquesa històrica també força interessant, ha passat pel subratllament de l'entorn hídric del municipi: una petita zona humida i el riu Blanco, on s'han organitzat un seguit d'itineraris.
- Accèssit a aquell municipi que hagi desenvolupat alguna actuació innovadora en els àmbits anteriors o altres també amb incidència ambiental. (7 candidatures presentades)
Santiago de Compostela per haver impulsat un estímul fiscal per reduir la generació de residus.
Joan Ras, director del saló, ha remarcat que Ecomed feia un bon balanç de la primera edició dels premis, una inciativa 'pensada per apropar més dues realitats que tenen molt a veure, la de les empreses ambientals i els municipis'. El conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha fet la clausura de l'acte, tot reivindicant el treball comú que han de fer els municipis i la Generalitat. Els municipis han tingut un paper protagonista en l'edició d'avui dijous, 13 de març. A banda de l'entrega de premis, s'ha celebrat una trobada d'alcaldes, força deslluïda, tanmateix, ja que no ha complert les previsions, i una jornada sobre l'efecte NIMBY, que descriu els conflictes d'oposició que es generen, per part de la societat, davant de determinades actuacions urbanístiques i ambientals. No cal dir que, ben sovint, són els ajuntaments els que han de gestionar aquesta mena de xocs.

Relacionats

Butlletí