Les persones que van en bicicleta a la feina tenen menys risc de patir estrès

Un nou estudi d'ISGlobal subratlla el paper d'aquest mitjà de transport per millorar la salut pública i el benestar a les ciutats
12/09/2017 - 21:12

Les persones que es desplacen amb bicicleta per anar a treballar o a estudiar tenen menys risc de patir estrès que les que es mouen mitjançant un altre mitjà de transport, segons un nou estudi d'ISGlobal, centre impulsat per l'Obra Social "la Caixa".

La recerca, publicada a la revista BMJ Open, destaca que les persones que es desplacen amb bicicleta a la feina o al centre d'estudis com a mínim un cop per setmana tenen un 20% menys de risc de patir estrès que les que no pedalegen mai. En concret, les persones que van en bicicleta quatre dies a la setmana redueixen el risc d'estrès fins al 52%, en comparació amb les que no pedalegen mai.

En general, les persones utilitzen més la bicicleta quan els desplaçaments són més curts, i quan tenen estacions de bicicletes públiques a prop dels seus domicilis i centres de treball o estudi. A més, els resultats de la recerca mostren que el risc de patir estrès és menor quan l'entorn urbà és més amigable per anar amb bicicleta, per exemple quan hi ha estacions públiques properes i carrils bici. D'aquesta manera, l'estudi conclou que un disseny de l'entorn urbà que tingui en compte la bicicleta pot potenciar l'ús d'aquest mitjà de transport i reduir el risc d'estrès.

L'estudi, que s'emmarca en el projecte TAPAS, es va realitzar a partir de qüestionaris telefònics a prop de 800 persones adultes i sanes de la ciutat de Barcelona, ​​d'entre 18 i 69 anys, que estudien o treballen.

"Es tracta del primer estudi que se centra en la relació entre els desplaçaments amb bicicleta i l'estrès autopercebut", explica Ione Avila-Palencia, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi. "Tenim una societat bastant estressada i les conclusions d'aquesta publicació assenyalen que la bicicleta pot ajudar a reduir els nivells d'estrès en la població", afegeix la investigadora.

Mark J. Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, destaca que "aquests resultats suggereixen que els responsables polítics han de promoure l'ús de la bicicleta i prioritzar-la en la planificació urbana i de transports per reduir els nivells d'estrès i millorar la salut pública i el benestar".

Referència:

Avila-Palencia I, de Nazelle A, Cole-Hunter T, Donaire-Gonzalez D, Jerrett M, Rodriguez DA, Nieuwenhuijsen MJ. The relationship between bicycle commuting and perceived stress: a cross-sectional study. BMJ Open. 2017 Jun 23;7(6):e013542.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Poveda i Juan Pedro Pérez fent el recorregut del nou carril bici

Poveda i Juan Pedro Pérez fent el recorregut del nou carril bici

El passat juliol es va inaugurar el carril bici del carrer del Coronel Sanfeliu del Prat de Llobregat. Es tracta, de fet, de dos carrils, un per cada sentit de la circulació, situats al costat de la mitjana central. La construcció del carril, pressupostada en gairebé 84.000 € i sufragada a parts iguals per l'Ajuntament del Prat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), s'inclou en el projecte Bicivia, una gran xarxa de carrils bici que relligaran tota l'àrea metropolitana.

Article

La campanya "La bici, el vehicle urbà eficient", impulsada per la Red de Ciudades por la Bicicleta, consta d'opis i banderoles.

El proper mes de setembre, durant els dies 16 al 22, tindrà lloc la Setmana Europea de la Mobilitat. En aquesta edició, la bicicleta i, especialment, la bicicleta pública, tindrà un paper molt important.

Aquesta campanya s'ofereix als associats de la Red de Ciudades por la Bicicleta. La Diputació de Barcelona, en tant que soci de la Red, ofereix el material a tots els municipis de la província de Barcelona amb els models següents:

Model Banderola

Model Opi

Notícia

Un nou carril bici connecta el passeig de la Zona Franca (des del carrer dels Motors) amb el carrer A, i es facilita així la connexió dels barris de la Marina amb el centre de Barcelona i altres municipis de l’àrea metropolitana.

Butlletí