Les persones que van en bicicleta a la feina tenen menys risc de patir estrès

Un nou estudi d'ISGlobal subratlla el paper d'aquest mitjà de transport per millorar la salut pública i el benestar a les ciutats
12/09/2017 - 21:12

Les persones que es desplacen amb bicicleta per anar a treballar o a estudiar tenen menys risc de patir estrès que les que es mouen mitjançant un altre mitjà de transport, segons un nou estudi d'ISGlobal, centre impulsat per l'Obra Social "la Caixa".

La recerca, publicada a la revista BMJ Open, destaca que les persones que es desplacen amb bicicleta a la feina o al centre d'estudis com a mínim un cop per setmana tenen un 20% menys de risc de patir estrès que les que no pedalegen mai. En concret, les persones que van en bicicleta quatre dies a la setmana redueixen el risc d'estrès fins al 52%, en comparació amb les que no pedalegen mai.

En general, les persones utilitzen més la bicicleta quan els desplaçaments són més curts, i quan tenen estacions de bicicletes públiques a prop dels seus domicilis i centres de treball o estudi. A més, els resultats de la recerca mostren que el risc de patir estrès és menor quan l'entorn urbà és més amigable per anar amb bicicleta, per exemple quan hi ha estacions públiques properes i carrils bici. D'aquesta manera, l'estudi conclou que un disseny de l'entorn urbà que tingui en compte la bicicleta pot potenciar l'ús d'aquest mitjà de transport i reduir el risc d'estrès.

L'estudi, que s'emmarca en el projecte TAPAS, es va realitzar a partir de qüestionaris telefònics a prop de 800 persones adultes i sanes de la ciutat de Barcelona, ​​d'entre 18 i 69 anys, que estudien o treballen.

"Es tracta del primer estudi que se centra en la relació entre els desplaçaments amb bicicleta i l'estrès autopercebut", explica Ione Avila-Palencia, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi. "Tenim una societat bastant estressada i les conclusions d'aquesta publicació assenyalen que la bicicleta pot ajudar a reduir els nivells d'estrès en la població", afegeix la investigadora.

Mark J. Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, destaca que "aquests resultats suggereixen que els responsables polítics han de promoure l'ús de la bicicleta i prioritzar-la en la planificació urbana i de transports per reduir els nivells d'estrès i millorar la salut pública i el benestar".

Referència:

Avila-Palencia I, de Nazelle A, Cole-Hunter T, Donaire-Gonzalez D, Jerrett M, Rodriguez DA, Nieuwenhuijsen MJ. The relationship between bicycle commuting and perceived stress: a cross-sectional study. BMJ Open. 2017 Jun 23;7(6):e013542.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, passejant pel recorregut del camí

La via, als barris del Pont Major i Campdorà, enllaçarà amb la que també es farà a Celrà, tindrà uns 3 quilòmetres i es farà gràcies en part a una subvenció europea de gairebé 360.000 euros. El nou carril bici permetrà "donar empenta a la mobilitat sostenible" i al mateix temps és l'exemple de la "cooperació" entre Girona i els diferents municipis de l'àrea urbana.

Notícia

Lliurament de 112 bicicletes elèctriques a 74 municipis de la demarcació, destinades tant a la policia local com a serveis municipals.

Notícia

L’Ajuntament de Vic ha adquirit 13 noves bicicletes per renovar i ampliar el parc de bicicletes en lloguer de la ciutat. Es passa a disposar d’una vintena de bicicletes per a visitants de la ciutat i residents que es poden llogar a l’Alberg de Joventut Canonge Collell

Butlletí