Neix Coalició Clima, un 'contralobby' de 24 organitzacions contra el canvi climàtic

El seu objectiu és crear un moviment social ampli i constructiu per frenar l'escalfament global
Redacció
10/11/2008 - 00:00

24 organitzacions socials i ambientals (entre elles les ONG Greenpeace i WWF / Adena, unions de consumidors com la OCU i ADICAE, el sindicat Comissions Obreres, la Xarxa d'Universitats pel Clima i la Coordinadora Estatal de Ciències Ambientals) han unit els seus esforços en la lluita contra el canvi climàtic formant la Coalició Clima. El seu objectiu és "crear un moviment social ampli, constructiu i compromès a frenar el canvi climàtic i pal·liar els seus efectes", amb dues línies d'actuació orientades al canvi d'idees, creences i comportaments (sensibilització i mobilització), i al canvi de polítiques i pràctiques ( pressió política).

Coalició Clima es constitueix doncs com un referent a tot l'estat en la lluita contra el canvi climàtic, promovent que governs, empreses i individus actuïn per limitar l'escalfament global cap nivells ecològica i socialment sostenibles.

Sensibilització i mobilització social
Pel que fa a la ciutadania, Coalició Clima promourà un canvi en les creences i, fonamentalment, el canvi en els hàbits i comportaments quotidians. També facilitarà eines per promoure una ciutadania activa que es mobilitzi per exigir als poders públics l'adopció de polítiques eficaces i equitatives contra el canvi climàtic. En la mesura en què una persona canviï els seus propis hàbits i assumeixi una sèrie de responsabilitats individuals, asseguren els seus promotors, la seva exigència que els poders públics actuïn serà més militant i efectiva.

Facilitar la pressió política
Pel que fa a l'esfera política, Coalició Clima tractarà d'influir de manera directa en els qui prenen les decisions i involucrar a altres poders públics per tal que també puguin influir en els primers, utilitzant o generant les anàlisis i estudis que permetin fonamentar sòlidament les seves propostes i denunciant públicament les actituds i decisions polítiques que obstaculitzin o s'oposin a una lluita eficaç i justa contra el canvi climàtic.

Primeres propostes
En aquest sentit, Coalició Clima demana al Govern espanyol que defensi en els processos de negociació multilateral l'establiment de límits d'emissions de gasos d'efecte hivernacle que garanteixin mantenir els increments de temperatura per sota del "límit de seguretat" de 2 graus centígrads. Així mateix, exigeix que Espanya es marqui objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2020 que, en cap cas, podran suposar objectius menys ambiciosos que els establerts pel protocol de Kyoto.

Aquesta coalició també demana que Espanya defensi en els processos de negociació multilateral la inclusió de les polítiques d'adaptació com un pilar fonamental de l'acció contra el canvi climàtic, amb compromisos de finançament suficients, estables i addicionals als compromisos d'Ajuda Oficial al Desenvolupament. En concret, exigeix que Espanya incrementi el finançament de les mesures d'adaptació necessàries en els països en desenvolupament, i que arribi el 2012 a destinar anualment a aquest fi el 0'2% del PIB. Igualment, demana que es faciliti l'adequada transferència de tecnologies, amb compromisos de finançament suficients, perquè els països empobrits puguin assolir un desenvolupament humà i sostenible, sense necessitat de recórrer al model d'ús massiu de combustibles fòssils o energia nuclear, i avançar en el desenvolupament de les energies renovables i de l'eficiència energètica.

Cap a un nou model energètic
De fet, Coalició Clima considera que els combustibles fòssils són la principal causa del canvi climàtic i, juntament amb l'energia nuclear, suposen el major obstacle per al desenvolupament d'un model energètic sostenible. Per això, demana al govern una Llei d'Estalvi i Eficiència Energètica que contempli un compromís de reducció mínima d'energia primària del 20% el 2020 respecte a 2005, en termes absoluts. També proposa una contribució de les renovables a l'energia primària d'un 30% el 2020 i del 80% en 2050. Així mateix, el Govern ha de plantejar-se com a objectiu establir un marc de suport legal, retributiu i de R + D + i perquè, garantint el subministrament, les energies renovables cobreixin el 50% de la producció d'electricitat en 2020 i el 100% el 2050 . Com a instrument per avançar cap a aquest objectiu, Coalició Clima proposa desenvolupar una Llei d'Energies Renovables.

Per aconseguir aquest objectiu, la coalició demanda polítiques públiques i acords socials que potenciïn la creació de llocs de treball de qualitat en sectors com les energies renovables i l'eficiència energètica. A més, demana que es impulsin mesures de "transició justa" per pal·liar els possibles efectes adversos en treballadors de sectors i zones afectades per les mesures de lluita contra el canvi climàtic.