Oceana demana a la UE un pla per a eliminar la contaminació en la aqüicultura

13/01/2004 - 00:00
Les alarmants conclusions de la revista 'Science', que en un article publicat fa uns dies assegurava que el simple consum de dos filets de salmó d'aqüicultura al mes suposa ingerir una quantitat de contaminants orgànics superior als nivells de perillositat marcats per l'Agència de Medi ambient d'Estats Units (EPA). Els catorze contaminants trobats estan inclosos en els llistats dels més nocius i poden provocar, depenent dels nivells amb que es trobin, alteracions en el sistema nerviós, reproductor i inmunològic al càncer, passant per modificacions del comportament. Els salmons d'aqüicultura europeus són els més contaminats del món, amb índexs fins 14 vegades superiors als dels salmons silvestres; un fet molt preocupant ja que Europa és el principal productor de salmó d'aqüicultura, especialment països com Noruega, Escòcia, Illes Faroes, Irlanda i Islàndia. És per això que Oceana, l'organització ecologista especialitzada en qüestions ambientals marítimes, ha demanat públicament a la Unió Europea un pla per afrontar la contaminació en l'aqüicultura. La idea és aconseguir un sistema mundial de verificació i etiquetatge que ens permeti realitzar una elecció informada. Que els ciutadans puguin saber si estan consumint salmó de aqüicultura -i d'on ve- és un primer però important pas en aquest sentit, apunten des d'Oceana. Alex Aguilar, professor de la Universitat de Barcelona, especialista mundial en contaminació d'organismes marins per substàncies tòxiques i membre del Comitè d'Assessors Científics de Oceana, afirma, en declaracions a aquesta organització, que per a produir un quilo de salmó d'aqüicultura són necessaris uns set quilos de peix que són reduïts a farina i daus com alimentació a aquests animals. Aquest alt índex de conversió també ha generat nombroses crítiques a causa de l'alt nombre de peixos silvestres que han de ser capturats per a aconseguir una bona producció.

Relacionats

Butlletí