Queixes a Nova Delhi per la falta de voluntat política dels països rics

25/10/2002 - 00:00
Les organitzacions no governamentals han acusat els països industrialitzats de no complir la seva part del tracte pel que fa a la lluita del canvi climàtic. "No ens poden dir que no posem pals a les rodes al procés, si ells no compleixen amb les inversions dels països en vies de desenvolupament". La Climate Action Network (CAN), una xarxa que aplega associacions d'arreu del món, va aprofitar dijous, el segon dia de la Conferència de les Parts sobre Canvi Climàtic (COP-8), i que té lloc fins l'1 de novembre a Nova Delhi, per subratllar per enèssima vegada la falta de compromís real i contrastable dels països rics.

Les queixes de les organitzacions no governamentals tenien lloc, curiosament, pocs minuts abans que el representant dels EUA a la conferència reiterés que el seu país no signarà el tractat de Kyoto. Això sí, i segons va anunciar, els EUA arribaran a acords concrets amb alguns països per atenuar els efectes del canvi climàtic, que va descriure com un "problema a llarg terme".

Per damunt de les paraules i les declaracions d'intencions, les organitzacions no governamentals van voler remarcar com de relacionats estan la lluita contra les emissions de gasos d'efecte hivernacle i el desenvolupament del país. "Alguns països han de dedicar tots els esforços a sobreviure, com poden pensar en el canvi climàtic!" s'exclamava Kalipada Chatterjee, d'Alternatives de Desenvolupament, en unes declaracions recollides pel portal informatiu indi Outlook India.

Per una altra banda, el ministre de medi ambient de l'India, T. R. Balu, va dir que la Declaració de Delhi hauria de deixar clar el lligam entre la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible dels països en vies de desenvolupament. "L'energia és riquesa" -va dir- "i cal que es donin inversions per trobar formes alternatives de generar-la, formes que no contribuiexin al sobreescalfament del planeta".

La India i Iran es van queixar, per últim, de la desigualtat tecnològica pel que fa als sistemes de control i detecció. Un fet que mostra una altra de les moltes facetes que té la desigualtat entre els països rics i pobres.

Més informació sobre canvi climàtic a Sostenible:
Recursos en català sobre el canvi climàtic.
Un informe reclama a les asseguradores que es prenguin el canvi climàtic més seriosament.
El canvi climàtic ajuarà més els països rics i enfonsarà més els pobres.
El govern balear impulsa un pla contra el canvi climàtic.
Greenpeace i les multinacionals, contra el canvi climàtic.
El futur del clima després de Marràqueix.
Alteracions produïdes en les plantes i els animals pel canvi climàtic.
Senyals ambientals 2002: referències per al mil·lenni.



Relacionats

Butlletí